Nova klasa

U okviru nove “T-klase”, Mercedes će predstaviti EQT, električnu verziju dizajnerski izazovnih furgona

T.I.

EQT ima veću ambiciju od toga da bude malo radno vozilo u kojem će vodoinstalateri ili keramičari prevoziti alat i materijal. EQT je dizajniran da bude privlačan obiteljima za aktivni život, kampiranje i razonodu, za aktivne ljude koji se bave sportom, kao što su surferi, skejteri, biciklisti, „klajmberi“…Već je neko vrijeme poznato da se Mercedes-Benz sljedeće proljeće tržištu sprema predstaviti sasvim novu klasu vozila pod oznakom „T“. T-klasa neće uključivati klasični obiteljski automobili, već manja kombi vozila ili furgone, ovisno kao to tko radije naziva. Mercedes se proslavio svojim velikim kombi vozilima iz V-klase, no ovdje je tek djelomično riječ o nastavku te priče. Kad se razmišlja o T-klasi, razmišlja se o malim kombijima kao što su svima poznati VW Caddy, odnosno Mercedes Citan koji je bio neka vrsta baze za T-klasu.


Mercedes Citan 2020

Jučer je Mercedes otišao i korak dalje i najavio da će sljedeći mjesec na virtualnoj svjetskoj premijeri predstaviti potpuno električnu varijantu T-klase, model EQT. Objavljena je i prva slika vozila koja otkriva obrise i naznačuje mnogo elegantniji dizajn od Citana kod kojeg je funkcionalnost ipak važnija od ljepote. EQT ima veću ambiciju od toga da bude malo radno vozilo u kojem će vodoinstalateri ili keramičari prevoziti alat i materijal. EQT je dizajniran da bude privlačan obiteljima za aktivni život, kampiranje i razonodu, za aktivne ljude koji se bave sportom, kao što su surferi, skejteri, biciklisti, „klajmberi“…


U skladu s tim, tijekom predstavljanja bit će prikazan promotivni video s legendarnim skateboarderom Tonyjem Hawkom u prvom planu i mogućnostima koji EQT pruža ljudima koji vode aktivni sportski život.
Gorden Wagener, direktor dizajna grupe Daimler, zajedno s Marcusom Breitschwerdtom, šefom Mercedes-Benz Van divizije, predstavit će najvažnije informacije o EQT konceptu.


Više o konceptu saznat ćemo 10. svibnja tijekom predstavljanja. Treba napomenuti da je projekt i dalje na razini koncepta, ne treba ga (pre)brzo očekivati u serijskoj proizvodnji. U svakom slučaju, EQT će se pridružiti sve većoj obitelji EQ električnih Mercedes vozila s nula štetnih emisija koji bi se trebali početi pojavljivati na tržištu ovog ljeta.  Tu se misli na električnu inačicu S klase, sedan EQS, model EQA kao električnu verziju crossovera GLA klase, pa EQB kao električni parnjak većeg crossover benzinca GLB klase, manji EQE sedan, te EQE SUV koji je ekvivalentan GLE SUV-u s motorima na unutarnje sagorijevanje.