Teška nesreća

Tragedija na Automotodromu Grobnik: Poginuo sudac, otkazan nastavak Nagrade Hrvatske 2022.

Miroslav Krpan

Ilustracija s jedne od utrka Nagrade Hrvatske 2022. na Automotodromu Grobnik (ne prikazuje vozila ni osobe koje su sudjelovale u nesreći) / Foto Vedran Karuza

Ilustracija s jedne od utrka Nagrade Hrvatske 2022. na Automotodromu Grobnik (ne prikazuje vozila ni osobe koje su sudjelovale u nesreći) / Foto Vedran Karuza

Izlijetanjem jednog trkaćeg automobila točno u smjeru sudačkog mjesta nakon teških ozljeda preminuo sudac.Prvi natjecateljski dan četverodnevnog programa međunarodne auto utrke Nagrada Hrvatske 2022., na Automotodromu Grobnik, nije uspješno priveden kraju.


Pri kraju dnevnog programa, tijekom Endurance, jednosatne utrke izdržljivosti, u jednom je trenutku došlo do nenadanog izlijetanja jednog natjecateljskog automobila koji je punom brzinom udario u zaštitnu ogradu iza koje se nalazi jedno od sudačkih mjesta.


Od siline udarca vozilo je zaskočilo ogradu kojom prigodom je zahvatio dvoje iskusnih sudaca.
Brzom intervencijom dežurne liječničke ekipe i drugih interventnih službi jedna je muška osoba, sudac s težim ozljedama, odmah transportiran u sušački Hitni trakt, dok je druga ženska osoba, bez teže vidljivih ozljeda, prvo zbrinuta u medicinskom vozilu, a potom zbog preventive prevežena na daljnje kontrole.


Iz bolnice je ubrzo stigla vijest da je muškarac podlegao teško zadobivenim ozljedama, dok je, prema prvim i neslužbenim informacijama sutkinja prošla tek s neznatnim nagnječenjima.


Utrka je prekinuta, nastavljaju se izvidi i utvrđivanje zbog kojih je i kako došlo do nezgode, a tijekom večeri i kasno u noć svi će timovi biti obaviješteni kako nastavka utrke, drugim natjecateljskim danom, u nedjelju, na Grobniku neće biti.