Početak hibridne revolucije

Toyota slavi 25 godina Priusa – modela koji je otvorio vrata električnoj mobilnosti

Edi Prodan

Četvrt stoljeća nakon prvog Priusa, većina Toyota u Europi su hibridi, ukupna brojka elektrificiranih Toyota veća od 21 milijunVeć 25 godina Toyota neumorno radi na tome da svijetu ponudi proizvode i rješenja mobilnosti za održivu budućnost. A sve je počelo 10. prosinca 1997. godine kad je Toyota predstavila Prius i započela svoju misiju »Beyond Zero« (dalje od nulte emisije) u stvaranju svijeta veće učinkovitosti i manjih emisija štetnih plinova. Razvojem i proizvodnjom Priusa Toyota je htjela ispuniti dva cilja: stvoriti automobil za 21. stoljeće te transformirati način na koji radi automobile. U to vrijeme rijetki su proizvođači automobila željeli adresirati ekološka pitanja. Toyota se odlučila uhvatiti se u koštac s tim i pokrenula je hibridnu revoluciju koja traje i dan danas!


Neumorno radeći na razvijanju novih, inovativnih rješenja Toyota je stvorila vozilo za svakog: hibridno elektrificirano, plug-in hibridno elektrificirano, baterijsko električno ili elektrificirano s pogonom na vodikove gorivne članke. Svaki kupac danas s Toyotom ima rješenje po mjeri, a koje je ujedno dobro za planet.


Prius je bio začetnik i pokretač elektrifikacije kao prvo na svijetu hibridno elektrificirano vozilo masovne proizvodnje, a prikladno je plasiran na tržište pod sloganom »Upravo na vrijeme za 21. stoljeće«. Danas, četvrt stoljeća nakon što je Prius prvi put krenuo hibridnim elektrificiranim stazama, većina vozila marke Toyota prodanih u Europi su hibridi, dok je ukupna brojka elektrificiranih vozila marke Toyota širom svijeta veća od 21 milijun. Samo hibridne i plug-in hibridne verzije Priusa prodane su u više od 5,05 milijuna primjeraka.
Prius je ostavio trajan trag u Toyoti, ali i svijetu kao autentična automobilska ikona i kao hrabar predvodnik budućih trendova. A za 25. rođendan Priusa Toyota je pripremila najbolji mogući dar – predstavljena je nova generacija modela koji će u Europi biti dostupan isključivo kao plug-in hibridno elektrificirano vozilo.


Izvorni model Prius kupcima je zapeo za oko i zbog izgleda, no ono što se posebno isticalo bila je nova hibridna tehnologija. Posebno dizajniran VVT-i 1,5-litreni benzinski motor i kompaktni elektromotor visokog okretnog momenta pružali su vozne performanse slične ostalim automobilima sličnih dimenzija na tržištu, ali uz dvostruko manju potrošnju goriva i dvostruko manje emisije CO2. Te su brojke modelu Prius značajno pomogle da osvoji titulu Japanskog automobila godine za 1997./1998. prije nego što je krenuo na svjetsku scenu 2000. godine, nakon čega su ga brzo prepoznali i zavoljeli ekološki osviješteni kupci u Europi i SAD-u.


Potpuno nova, druga generacija modela Prius, na tržište je plasirana 2003. godine, a donijela je nove standarde u pogledu aerodinamičnosti, s iznimno malenim koeficijentom vuče od samo 0,26, kao i nov ikonski klinasti oblik, koji je bio posljedica toga što je format promijenjen u hatchback s pet vrata. Ova generacija također je osvojila naslov automobila godine u Europi za 2005.


Hibridna se tehnologija brzo razvijala i novi Toyotin hibridni sustav, Toyota Hybrid System II, u drugoj generaciji modela Prius imao je 15 posto manju potrošnju goriva i 50 posto snažniji elektromotor, koji se i sad upotrebljava za bolje performanse i veću učinkovitost. Poboljšana baterija, manje težine i veće izlazne snage, po prvi put je omogućio modelu Prius vožnju samo struju.


Predana ostvarenju svoje izvorne misije i prava inspiracija za novi stil vožnje, nova generacija modela Prius povećala je prodaju hibridnih vozila marke Toyota preko brojke od jednog milijuna, što je značajno utjecalo na smanjenje štetnih emisija širom svijeta.


Toyotina vodeća pozicija u segmentu hibridnih vozila dodatno se učvrstila 2009. godine s trećom generacijom modela Prius, koji je izašao i odmah postao tehnološki najnapredniji automobil na svijetu, s još 10 posto manjom potrošnjom goriva i 14 posto nižim emisijama CO2 te još manjim koeficijentom vuče, a sve to s većim 1,8-litrenim motorom i redizajniranim elektromotorom.


Kupci su također mogli uživati u jednostavnim hibridnim vožnjama bez stresa s novim članom obitelji Prius, a sve zahvaljujući snažnijim litij-ionskim baterijama. Prius Plug-in, plasiran na tržište 2012. kao jedan od prvih plug-in modela u Europi. Mogao se puniti putem vanjskog izvora napajanja, što je vozačima omogućilo da uživaju u svim pogodnostima vožnje samo na struju, uz dodatnu sigurnost koju pruža hibridna funkcija. S dosegom vožnje od 25 km samo na struju (u načinu rada EV), prvi Prius Plug-in Hybrid postao je novi zaštitni znak po pitanju mobilnosti.


Još se jedna važna stvar i preokret dogodio u pogledu inženjeringa na četvrtoj generaciji modela Prius. Novi motor modela imao je maksimalnu toplinsku učinkovitost bez premca, visokih 40 posto, što je najveća ikad postignuta brojka za jedan benzinski motor masovne proizvodnje. Predstavljena je i nova plug-in hibridna verzija, s dosegom samo na struju od 45 km i emisijama CO2 po prijeđenom kilometru od samo 28 grama u kombiniranom WLTP ciklusu.


Peta generacija Plug-in Prius na europsko tržište dolazi sredinom 2023. godine.