Atraktivna aukcija

Tom Hanks prodaje svoju detaljno preuređenu Toyotu Land Cruiser iz 1980. godine

T.I.

Foto: Bonhams Auctions

Foto: Bonhams Auctions

Holivudska legenda dala je preurediti ovaj FJ40 kako za terensku vožnju tako i za upotrebu na autocestama. Tako sada ima 4,3-litreni V6 iz GM-a koji proizvodi respektabilnih 180 KS i povezan je s petostupanjskim ručnim mjenjačem. Ugrađen je servo upravljač kao i pojačani amortizeri Old Man EmuLjubitelji automobila dubljeg džepa bit će na iskušenju 13. kolovoza kad će se u Carmelu kod Montereya u Kaliforniji odvijati aukcija bogatog asortimana (uglavnom) oldtimera raznih klasa.


Bonhams Auctions nudi gomilu prekrasnih egzotičnih primjeraka od jeftinijih Subarua iz 70-ih godina do Ferrarija, Maseratija, Bentleya, Jaguara, Mercedesa, Lamborghinija…Među njima istaknimo najskuplje bisere: Trkaći Ford GT40 MK IV iz 1967. s početnom cijenom od 3 milijuna dolara, Mercedes-Benz 26/120/180-S-TYPE iz 1928. s istom cijenom, kabriolet Talbot-Lago T26 Record iz 1948. godine s početnom cijenom od 1,8 milijuna…


No ipak među njima ima jedan s posebnom pričom kojoj će teško odoljeti ljubitelji automobila koji su i usput filmofili. Naime, na aukciji će se naći i osobno vozilo slavnog oskarovca Toma Hanksa.
Nije riječ o nekoj bijesnoj trkaćoj pili kakvu bi očekivali od holivudske zvijezde prvog reda, već o Toyoti FJ40 Land Cruiser, džipu za koji bi na prvi pogled rekli da je zdepastija inačica klasičnog Land Rover Defendera.

Foto galerija: Toyota FJ40 Land Cruiser - 1980.Holivudska legenda dala je preurediti ovaj FJ40 kako za terensku vožnju tako i za upotrebu na autocestama. Tako sada ima 4,3-litreni V6 iz GM-a koji proizvodi respektabilnih 180 KS i povezan je s petostupanjskim ručnim mjenjačem. Dakako, ima pogon na sva četiri kotača, ugrađen je servo upravljač, pojačani amortizeri Old Man Emu. Malo novog blještavila daju kromirani kotači. Sjedala su također promijenjena, sad su unutra podesiva Porscheova. Klima je također nova. Prošao je i sve kalifornijske stroge testove razine ispušnih štetnih plinova i ima podosta milja na svom brojčaniku. Nema sumnje, dodatno će mu cijenu podići Hanksov potpis markerom kod upravljačke ploče.


Većina ostalih automobila na aukciji su reklama sami za sebe, pa su slikani sami u atraktivnim eksterijerima. U slučaju Toyote, poželjnost auta stvar i činjenica da se Hanks slikao uz njega.


Bonham Auctions predviđa da će biti postignuta cijena između 75 i 125 tisuća dolara za ovaj džip, no usuđujemo se reći da je prognoza mrvicu preoprezna. Nikad ne treba podcjenjivati celebrity moment u ovoj priči. Ovo nije tek neka fino tjunirana i preuređena Toyota iz 1980. godine. Ovo je Toyota holivudske živuće legende Toma Hanksa.