Impresivan rezultat

Tesla prijavila rekordnu neto zaradu na kvartalnoj razini. Po prvi put se mjeri u milijardama

T.I.

Foto: Tesla Owners UK/Twitter

Foto: Tesla Owners UK/Twitter

Promet Tesle u drugom tromjesečju, koje je završilo 30. lipnja, iznosio je 11,96 milijardi dolara, odnosno 98 posto više nego u istom periodu lani, a ukupni prihod od automobila dosegao je 10,21 milijardu dolaraVodeća svjetska kompanija električnih vozila Tesla objavila je izvještaj o zaradi u drugom tromjesečju tijekom kojeg je prijavila rekordnu neto dobit u iznosu od 1,14 milijardi dolara, što je povećanje od 998 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


U izvješću tvrtke stoji kako su se operativni prihodi povećali uglavnom zbog rasta obujma i smanjenja troškova, što je nadoknadilo dodatne troškove lanca opskrbe, niže prihode od regulatornih kredita, kao i neke druge stavke, uključujući 23 milijuna dolara gubitaka od ulaganja u Bitcoin.


Neto dobit za isti kvartal prošle godine iznosila je „samo“ 104 milijuna dolara, dijelom kao posljedica zatvaranja tvornica zbog globalne pandemije, a usprkos tome što je Tesla prvi puta premašila kvartalnu neto dobit od milijardu dolara, burza je nakon objave izvještaja “nježno” reagirala porastom dionica za skromnih dva posto. Ipak, kvartalna zarada po dionici iznosi 1,45 dolara, što je znatno više od 0,98 dolara koliko su u anketi Refinitiva predviđali analitičari.
Promet Tesle u drugom tromjesečju, koje je završilo 30. lipnja, iznosio je 11,96 milijardi dolara, odnosno 98 posto više nego u istom periodu lani, a ukupni prihod od automobila dosegao je 10,21 milijardu dolara.


Tvrtka je također prijavila 801 milijun dolara prihoda od svog energetskog poslovanja, uključujući solarne fotonaponske sisteme i sustave za skladištenje energije za kuće, poduzeća i komunalije, što je povećanje od više od 60% u odnosu na prošlo tromjesečje.


Iako Tesla ne otkriva koliko jedinica za skladištenje energije proda svakog tromjesečja, prije nekoliko tjedana izvršni direktor Elon Musk rekao je na sudu da će ih tvrtka u najboljem slučaju tijekom tekućeg tromjesečja moći proizvesti samo 30.000 do 35.000, okrivljujući nestašicu potrebnih čipova.


Tesla je također prijavila 951 milijun dolara usluga i drugih prihoda. Tvrtka sada ima 598 trgovina i servisnih centara te flotu pokretnih usluga koja uključuje 1.091 vozilo, što je povećanje od 34% u odnosu na prošlu godinu.


Ranije je objavljeno kako je tijekom drugog tromjesečja kompanija kupcima isporučila 201.304 električnih vozila i proizvela ih 206.421, što je je najviše do sada u jednom tromjesečju od osnivanja 2003. godine.