Gordon Murray Automotive

Stiže jedan od najskupljih svjetskih “sportaša”: Cijena bi mu mogla ići do – 30 milijuna kuna!

Edi ProdanKonačno će ona pa i ne baš tako mala kolonija ultrabogatih zaljubljenika u automobile moći odahnuti jer na tržište uskoro dolazi Gordon Murray Automotive T.50.


Ultrasportski automobil koji koristi McLarenovu F1 tehnologiju te posjeduje V12 atmosferski motor snage 663 »konja« koji će itekako privući pažnju svih onih koji mogu u startu, bez davanja, izdvojiti 2,6 milijuna eura.


Svojim dizajnom i općenitim stilom unutrašnjosti i vanjštine ide u red supersportskih automobila. Predviđeno je da se napravi u samo 100 komada, a svi oni koji ga uspiju uplatiti dobit će ga u svoje vlasništvo početkom 2022. godine. Kad će im se obračunati porez i trošarine što bi na hrvatskom području moglo rezultirati s cijenom i do 30 milijuna kuna.
Naziv pak duguje pola stoljeća bavljenja dizajnom Gordona Murraya, poznatog dizajnerskog studija koji je uostalom osmislio i izgled samog McLarena F1, a ono što ga izdvaja, između ostalog, iz slične scene su materijali od kojih je napravljen zahvaljujući kojima je skoro upola lakši od slične konkurencije. Težina mu je naime samo 986 kilograma dok je najbliža konkurencija nešto teža od 1,7 tona.


Dimenzijama je nevelik – dužina mu je 4,35 metra, širina 1,85 te visina samo 1,16 metara. Većina dinamičkih elemenata je za sada nepoznata, no ubrzanje do 100 km/h bi mu moralo biti nešto ispod tri sekunde. Ostalo – kad GMA bude odlučio poklonike automobilskog svijeta informirati o onom što u pravilu – nikad neće voziti.


Ali to je i cilj kolekcionarstva, imati automobil koji malo ko može posjedovati, čudo kojem starenje ne ruši nego diže cijenu.