Lista najprodavanijih

Rusi ne kupuju električne automobile. Zašto i bi kad im je litra benzina 4,4 kune

T.I.

U Rusiji električni automobili nisu popularni kao u ostatku Europe i svijeta, o čemu svjedoči činjenica da je od 1,66 milijuna prodanih automobila tek ravno 1001 bio električniBroj prodanih automobila u Rusiji u 2021. godini rastao je u odnosu na 2020. godinu. Prema podacima Association of European Business (AEB) u Rusiji, prodano ih je 4,3 posto više negoli prošle godine, što je suprotni trend od onog u EU gdje prodaja novih automobila  pada već drugu godinu zaredom.


Brojkom, prodano je 1,666,780 automobila, odnosno 67995 više nego prošle godine. Za usporedbu, u Njemačkoj je prošle godine prodano oko milijun automobila više, ali je to pad od desetak posto u odnosu na 2020. godinu.


U Rusiji električni automobili nisu popularni kao u ostatku Europe i svijeta, o čemu svjedoči činjenica da je od 1,66 milijuna prodanih automobila tek ravno 1001 bio električni. Pitanje je hoće li se to u dogledno vrijeme promijeniti jer ova naftna sila svojim građanima prodaje benzin po za naše standarde bagatelnim cijenama. Litra benzina u  Rusiji trenutni košta tek 4,4 kune.
Što se tiče najpopularnijih modela, Lada suvereno dominira svojim tržištem. Na prvom mjestu najprodavanijih je mala limuzina Lada Vesta s gotovo 114 tisuća komada, dok je slijedi nešto veća i klasičnija Lada Granta. Najprodavaniji automobili su ujedno i najjeftiniji. Početna cijena Veste je oko 7500 eura.


Najveći skok na listi u odnosu na prošlu godinu napravili su Škoda Rapid PA II i nešto veća i luksuznija limuzina Kia K5, nekad poznata pod imenom Optima.