44. izdanje

Rally Dakar: Al-Attiyah sve bliže ukupnoj pobjedi, hoće li pobjeći Loebu?

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sada ima više od pola sata prednosti u odnosu na najbližeg pratitelja Francuza Sebastiena LoebaKatarski relijaš Nasser al-Attiyah za upravljačem Toyote sve je bliže ukupnoj pobjedi na 44. izdanju prestižnog Rallyja Dakar koji se ove godine održava u Saudijskoj Arabiji.


Al-Attiyah je u desetoj etapi koja se u dužini od 375 km vozila od Wadi Ad Dawasira do Bishe osvojio sedmo mjesto i sada ima više od pola sata prednosti u odnosu na najbližeg pratitelja Francuza Sebastiena Loeba, a do kraja relija još su dvije etape.


Današnju dionicu dobio je Francuz Stephane Peterhansel (Audi) sa nešto više od dvije minute prednosti pred Španjolcem Carlosom Sainzom (Audi), dok je treći bio Argentinac Orlando Terranova (Bahrain Raid Xtreme) sa 3:59 minuta zaostatka. Al-Attiyah je ciljem prošao sedmi sa 5:50 minuta zaostatka.

Dvije etape prije kraja katarski relijaš vodi sa 32:40 minute prednosti ispred Loeba, dok Saudijac Yazeed al Rajhi na trećem mjestu ima sa 55:48 minuta zaostatka.


U konkurenciji motociklista etapu je dobio Australac Toby Price (KTM), sa 2:09 minuta zaostatka drugi je bio Argentinac Luciano Benavides, a treći je bio Francuz Adrien van Beveren koji je kroz cilj prošao sa 3:35 minuta zaostatka za pobjednikom.


Van Bevern je zadržao vodstvo u ukupnom poretku sa 5:59 minuta prednosti u odnosu na pobjednika iz 2017., Britanca Sama Sunderlanda, te 6:15 minuta ispred Čileanca Pabla Quintanilla.