Ušminkan

Punoljetnost dolazi s mnogo veselja: Izašao redizajnirani Citröen C3

Edi ProdanVraćaju se polako i fizičke, ne samo digitalne premijere automobila. Jedna od prvih »postkovidalnih« bila je ona namijenjena redizajniranom Citroenovom mališanu C3. Točno 18 godina od kako je premijerno bio predstavljen u okolici Pariza, »šminkanje« treće generacije predstavljeno je u Leccu, na obali Lago di Coma, a ono najvažnije što donosi je skoro pa neograničena mogućnost personalizacije, naravno najviše u zoni estetike ali i u povećavanju mogućnosti prilagodbe i udobnosti vožnje.


Stil je definitivno oduvijek jaka strana C3, sad i dodatno obogaćen postavkama verzije za 2020. godinu koja omogućuje 97 kombinacija boja između karoserije i krova. Pojačani su i redizajnirani i bočni »airbumpsi« na vratima, nešto je naglašenija maska, obogaćena su LED svjetla, a moguće ga je opremiti i s aluminijskim naplacima od 17 inča.


Citroën C3, jedan od najprodavanijih automobila B segmenta u Europi, donosi i potrebnu funkcionalnost u kabini, prtljažnik ima zapreminu od 300 litara, dok se preklapanjem stražnjeg naslona povećava na impresivnih 1300 litara. Odlična su, udobna i sjedala napravljena od poliuretanskog umetka, različitih tekstura koja nude pravu tvrdoću i nadasve stvarno učinkovitu potporu za lumbalni dio. Preglednost povećavaju velike staklene površine što pružaju izvrsnu, sveobuhvatnu vidljivost i dobru zvučnu izolaciju.
Infotainment se upravlja preko središnjeg zaslona osjetljivog na dodir kompatibilnog s Android Auto i Apple Car Play. Na tom je mjestu moguće upravljati ne samo medijima, već i navigacijom i klimatizacijom.


Dva su motora u ponudi, jedan benzinski i jedan dizelski, ali s tri opcije snage. Turbo-benzinac dostupan je s 1.2-litarskim trocilindričnim motorom od 90 »konjskih snaga« ili sa 110 KS kad je u ponudi i sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem. Turbo dizel ima 1,5 litara i 100 KS, a dolazi uvijek s 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Svi su motori štedljivi, baš kao što im je i emisija CO2 u zoni vrlo prihvatljivog.


Dinamički, s obzirom da je težina C3 oko tone, također je u zoni očekivanog, posebno kako bi u gradovima bio dovoljn okretan.


Prodaja automobila, redizajniranog Citroena C3, se očekuje u najskorije vrijeme, a tad će biti poznate i cijene. Kako se najavljuje, početna bi se trebala kretati između 90 i 100 tisuća kuna., na zapadnim tržištima od 14 tisuća eura.