Skok od 20 posto

Proizvodnja automobila u Rusiji se brže oporavlja od pandemijske krize nego u EU

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Proizvodnja vozila u Rusiji narasla je za čak 21 posto u prvih devet mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, u EU je proizvodnja automobila rasla skromnih 3,1 postoIako Rusija kao automobilska sila odaje dojam zatvorenog tržišta na kojem strane kompanije nemaju puno interesa, stvarnost je zapravo prilično drugačija. Ruska automobilska industrija je s 1,8 milijuna proizvedenih vozila 13. u svijetu i zapošljava 600 tisuća radnika što je 1 posto sve radne snage velikog ruskog gospodarstva.


Također, gotovo sve velike automobilske svjetske tvrtke imaju proizvodne pogone u Rusiji uključujući Renault (u čijem je sastavu i najveći domaći proizvođač AvtoVAZ), VW grupu, Kiju, Hyundai, Toyotu, Mercedes, Ford, General Motors…


Nakon prošlogodišnjeg usporavanja zbog pandemije korona virusa, novi podaci koje prenosi RusAuto News sugeriraju da je proizvodnja vozila u Rusiji narasla je za čak 21 posto u prvih devet mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Drugim riječima, oporavlja se puno brže od proizvodnje automobila na području EU gdje je u prvih devet mjeseci proizvedeno tek 3,1  posto više vozila nego prošle godine u isto vrijeme. Koliko je pandemija, pa onda i nedostatak čipova pogodila europske proizvođače govori podatak da je dosad u 2021. u EU proizvedeno 7,6 milijuna vozila što je krupnih tri milijuna vozila manje negoli u isto vrijeme predpandemijske 2019. godine.
Prema podacima ASM Holdinga, u razdoblju od siječnja do rujna 2021. u Rusiji je proizvedeno 1,16 milijuna jedinica cestovnih vozila, uključujući tu uz osobne automobile i kamione i autobuse.


Proizvodnja osobnih automobila porasla je za 19,7% u odnosu na prethodnu godinu u navedenom razdoblju, na 1,02 milijuna jedinica. Proizvodnja automobila stranih marki u Rusiji porasla je za 19,3%, na 722,6 tisuća vozila.


Proizvodnja kamiona, porasla je za 36,5% do kraja prvih devet mjeseci 2021. godine i iznosila je 123,5 tisuća jedinica. Proizvodnja kamiona stranih marki u Rusiji porasla je za 89,4%, na 29,8 tisuća jedinica.


Proizvodnja autobusa, uključujući i mikrobuseve, u navedenom je razdoblju smanjena za 9,6%, na 25,2 tisuće jedinica. Proizvodnja autobusa stranih marki u Rusiji pala je za 5,3% i iznosila je 4,6 tisuća jedinica.