Promocija plus

Prodaja automobila: Hrvatska uvjerljivo najgora u Europi, lošija čak i od covid katastrofalnih Španjolske i Italije

Edi Prodan

Foto Reuters

Foto Reuters

U usporedbi s ostalim zemljama EU zabilježila najveći međugodišnji šestomjesečni pad koji iznosi čak 54,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdobljeMračne prognoze koje se nadvijaju nad hrvatsko gospodarstvo, nova je Vlada jesen koja dolazi čak nazvala “najtežom od Domovinskog rata”, svoju ni najmanje lijepu potvrdu dobivaju i u rezultatima prodaje osobnih automobila unutar zemalja EU u prvih šest mjeseci 2020. godine.


I dok si mi za unutarnje potrebe možemo “lakirati” stvarnost, komparacija s ostatkom naše paneuropske “domovine” za sve to nema ni najmanje milosti. Hrvatska je tako država s uvjerljivo najvećim padom prodaje automobila u EU!


U usporedbi s ostalim zemljama EU zabilježila najveći međugodišnji šestomjesečni pad koji iznosi čak 54,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Iza nas je čak i Španjolska koju je pogodila istinska katastrofa izazvana pandemijom, minus im iznosi 50,9 posto, dok je Portugal treći s padom od 49,6 posto.
Pad veći od 40 posto zabilježeno je još Italija (-46,1 posto), Bugarska (-44,5 posto) i Grčka (-44,2 posto).


Katastrofa se dakle posebno brutalno ogleda na Mediteranu što je i razumljivo zbog pada turističkih brojki. Poznato je naime da su registracije iz prvog dijela godine u tim državama jako ovisne o potrebama rent-a-car kompanija. Koje su ove godine – jako male.


Ostatak EU – znatno bolje. Francuska (-38,6 posto), Austria (-35,9 posto), Poljska (-35,4 posto), Slovačka (-34,7 posto), Njemačka, Irska i Estonija (sve tri zemlje s -34,5 posto), Luxemburg (-33,2 posto), Slovenija (-31,9 posto), Latvija i Rumunjska (-30,7 posto), te na kraju Belgija (-30,2 posto).


Osam zemalja članica EU bilježe pad ispod 30 posto: Nizozemska (-29,9 posto), Litva (-28 posto), Danska (-27,7 posto), Češka (-26 posto), Cipar i Mađarska (obje po -25,3 posto), Švedska (-25,1 posto) i Finska (-21,4 posto).


Ukupni pad svih zemalja članica EU (EU-27) iznosi 38,1 posto.