Predstavljanje

Osma generacija Porschea 911: Bezvremenski model u digitalnom dobu

Edi Prodan

Foto Porsche

Foto Porsche

VIP gosti, kupci, entuzijasti i mediji su, osim u kulinarskim delicijama, mogli uživati u 3D mappingu koji je po prvi put u Hrvatskoj izveden s dva projektoraU zagrebačkom Plaza Event Centru predstavljena je osma generacija ikone Porsche 911. Više od 400 uzvanika uživalo je uz raznovrstan program u organizaciji Porsche Inter Auto – Porsche Centra Zagreb. VIP gosti, kupci, entuzijasti i mediji su, osim u kulinarskim delicijama, mogli uživati u 3D mappingu koji je po prvi puta u Hrvatskoj izveden s dva projektora. Prezentaciji je prisustvovao i Jacek Czerwinski, Sales Manager Porsche Central East Europe.


Uz glazbene izvedbe grupe Gelato Sisters predstavljena je i ekskluzivna izložba sedam generacija povijesnih automobila Porsche 911, koji su svojim dizajnom potvrdili kako je ovaj model zaista bezvremenski. Kultni dizajn osvježen je novim interijerom koji besprijekorno prati zahtjeve digitalnog svijeta uz 10,9-inčni zaslon na dodir s pametnim elementima upravljačkog sustava. Moderne komponente nove, ali i bezvremenske 911-ice, posebno su naglašene inovativnim sustavima poput Porsche Wet Modea i Night Vision Assista, ali i aplikacijama Porsche Road Trip, Porsche 360+ te Porsche Impact.


I ova je genracija na taj način zadržala duh iz vremena kad je nastala, ali kako to čine svi oni što uvažavaju nove tehnologije i trendove, unutrašnjost u velikoj mjeri definira digitalizacija.
Učinkovitost pri pogonu povećana je novim rasporedom turbo punjača s hladnjakom stlačenog zraka i poboljšanim procesom ubrizgavanja. Turbopunjeni šestocilindrični bokser motori snažniji su no ikad s 450 KS u S modelima.


Novi Porsche 911 prava je poslastica za ljubitelje brzine jer prijenos snage preuzima novorazvijeni automatski mjenjač s dvije spojke s osam stupnjeva prijenosa. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno samo 3,6 sekundi, a maksimalne brzine sada iznose 308 km/h ako je riječ o Carrera S modelu ili 306 km/h za varijantu s pogonom na sve kotače – Carrera 4S.


– Porsche DNA i dalje je prisutan, a nove karakteristike doprinose mišićavijem izgledu Porsche 911 koji je čak za dva centimetra duži od svog prethodnika. Kombinacijom kultnog dizajna i tehnoloških inovacija istinski možemo reći kako je 911-ica pravi Timeless machine, izjavio je Hrvoje Lapić, brand manager za marku Porsche i pozvao uzvanike na uživanje u novom 911 uz ekskluzivnu povijesnu izložbu koja prati razvoj ove ikone Porsche dizajna.


Unatoč cijenama koje bez problema prelaze milijun, pa 1,3 milijuna kuna, ne treba sumnjati kako će i osma generacija bez ikakvih problema osvajati kupce na svim meridijani ma i paralelama. Takđer, ono što je uvijek važno kod ovakvih automobila: vrijednost mu s vremenom neće – padati.