HAK

Oprezno u prometu: Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj

Hina

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić Snijeg pada u Lici, Gorskome kotaru, Slavoniji, Baranji i središnjoj Hrvatskoj, na cestama su zimski uvjeti, mjestimice je moguća poledica, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).


Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskome kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Baranji, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Zagorje-Vaganac-Udbina-Gračac-Knin te staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Kikovice DC3. U priobalju puše jak vjetar, povremeno s olujnim udarima. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez propisne zimske opreme.


Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, HAK poziva vozače na strpljenje. Također, podsjeća vozače teretnih vozila da ih policija može isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.
Za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, a samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC25 Gospić-Karlobag.


Na Jadranskoj magistrali DC8 između Bakra i Senja, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupinu vozila).


Prekinut je promet na državnoj cesti DC7 između Kozarca i Čeminca zbog prometne nesreće.


U prekidu je katamaranska linija Sobra-Šipan-Dubrovnik. Trajekti, ostali katamarani i brodovi zasada plove prema redu plovidbe.


Na većini graničnih prijelaza nema dužih čekanja.