Konk(u)rentni odgovor

Nakon Tesle i Ford skida cijenu svog električnog Mustang Mach-E modela. Ali, uz jednu veliku razliku

T.I.

Foto: Ford

Foto: Ford

Dok se kupci Tesle iz prošle godine mogu osjećati nasamareno jer su platili Model 3 ili Model Y 20 posto više negoli kupci u ovoj godini, dosadašnji kupci Fordovog električnog Mach-E modela dobit će punu satisfakcijuMožda su potezi Elona Muska kao šefa Tesle kontroverzni, možda se kose s uobičajenim poslovnim uzusima u branši, ali činjenica je da kolo vode već neko vrijeme u auto-industriji u mnogočemu. Između ostalog, u politici cijena. Kao što je u zadnje dvije godine cijena istih modela Tesle rasla na gotovo tromjesečnoj bazi, što nije uobičajeno u svijetu automobilske industrije, tako se Musk u zgodnom trenutku nije libio bitno pojeftiniti cijenu svojih modela kako bi zadržao dominantnu poziciju na tržištu električnih automobila, odnosno možda i povećao tržišni udio. Prije nekoliko tjedana tako je objavljeno da će modeli 3 i Y koštati manje od 6 do krupnih 20 posto.


I dok je poskupljenja konkurencija gledala sa strane ne usudeći se ići istim putem, ovaj put su morali pratiti Teslu kako ne bi postali preskupi i nekonkurentni. Prvi koji su odlučili slijediti Teslin primjer je Ford, koji je upravo objavio da skida cijenu električnom modelu Mustang Mach-E. Osnovni model koštat će sad 45.999 dolara što je 900 dolara manje nego prije i konkurentno je cijeni Modela 3 Tesle koja sad počinje od  43,990 dolara.


Na sportskoj Mach-E GT inačici pojeftinjenje će biti još osjetnije. Auto koji je koštao 69.895 dolara, nove će vlasnike koštati 5.900 dolara manje.
No, u odgovoru na Teslino spuštanje cijena, Ford je otišao korak dalje. I dok se kupci Tesle iz prošle godine mogu osjećati nasamareno jer su platili Model 3 ili Model Y 20 posto više negoli kupci u ovoj godini, dosadašnji kupci Fordovog električnog Mach-E modela dobit će punu satisfakciju. Naime, Ford će svim dosadašnjim vlasnicima isplatiti razliku između prijašnje i sadašnje cijene vozila.