Na auto sajmu u Münchenu

Nakon godina najava i odustajanja Smart će u rujnu svijetu napokon predstaviti svoj prvi SUV

T.I.

Foto: Smart

Foto: Smart

Za razliku od nekih drugih tvrtki koje najavljuju daleke ciljeve potpunog prelaska na električnu pogonsku energiju, Smart je to učinio po kratkom postupku, njegovi (jedini) modeli Fortwo i Forfour još od 2019. se prodaju isključivo u električnoj varijanti, pa ni novi SUV neće biti iznimkaNjemački Smart, dominantan u Europi u kategoriji gradskih mikro automobila, ima dugu povijest najava i odustajanja od konstrukcije svog nešto većeg automobila u mini SUV izdanju. Prvi put ideja je iznesena još početkom milenija, model Formore trebao se proizvoditi u Brazilu, najavljeno je i prikazivanje automobila na sajmu automobila u Frankfurtu 2005. no na kraju je projekt odbačen i ostavljen za bolja vremena.


Čini se da su ona došla jer je od prve najave prije tri godine, do objavljenih skica i jedne fotografije segmenta prošle godine, napokon došlo do toga da će Smart SUV (čije ime još nije objavljeno), bude predstavljeno javnosti.


Smart i dalje skriva oblik svog prvog SUV-a kao zmija noge, no potvrda je tu: prije nekoliko dana na svom Twitter profilu objavili su da će vozilo biti predstavljeno javnosti na sajmu automobila u Münchenu u rujnu. Da bude zanimljivije, u objavi je postavljen i nova fotografija iz zraka koja i dalje ne otkriva puno, ali naznačuje gabarite novog modela.Za razliku od nekih drugih tvrtki koje najavljuju daleke ciljeve potpunog prelaska na električnu pogonsku energiju, Smart je to učinio po kratkom postupku, njegovi (jedini) modeli Fortwo i Forfour još od 2019. se prodaju isključivo u električnoj varijanti, pa ni novi SUV neće biti iznimka.


Inače, Smart je kao neobična suradnja švicarskog proizvođača satova Swatch i Mercedesa započeta 1994. godine, danas dio Daimler AG grupacije koja većinu vozila proizvodi u francuskom Hombachu u svojim Smartville pogonima, ali u slovenskom Revozu u Novom Mestu u vlasništvu Renaulta.


Nakon godina priličnih uspjeha, Smart se suočava s izazovima smanjene prodaje nakon prelaska na isključivo električne modele, posebno na tržištima izvan Europe. Tako se s američkog tržišta povukao 2019. godine. Možda je nadolazeći SUV model koji će promijeniti negativne trendove.