Najbrži na svijetu

Macron se susreo s Rimcem, razgledavao Neveru i Bugatti Chiron

Hina

Foto Antonio Bronic, Reuters

Foto Antonio Bronic, Reuters

"Ovime pokazujemo suradnju između Francuske i Hrvatske", rekao je RimacFrancuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Andrej Plenković u zagrebačkoj Esplanadi razgledali su najbrži električni automobil u svijetu, proizveden u Hrvatskoj, i najbrži benzinski automobil na svijetu, proizveden u Francuskoj – Rimčevu Neveru i Bugattijev Chiron Super Sport.


Foto galerija: Macron s Rimcem razgledavao Neveru i Bugatti Foto: Antonio Bronic, Reuters


Francuskog čelnika na ulazu u zagrebački hotel dočekali su sinjski alkari, a potom je razgledao automobile u društvu premijera, ministra obrane Marija Banožića i Mate Rimca, vlasnika tvrtke Rimac Automobili koja je sredinom godine preuzela francusku tvrtku Bugatti, čime je nastala nova tvrtka – Bugatti Rimac.


“Ovime pokazujemo suradnju između Francuske i Hrvatske”, rekao je Rimac.

“Bugatti ima 112 godina dugu povijest u Molsheimu u Francuskoj i tamo radimo najbrže benzinske, a tu u Zagrebu radimo najbrže električne automobile u svijetu. Tako da je imalo smisla to dvoje povezati”, dodao je.


Macron i Plenković razgledali su Bugattijev Chiron, automobil s više od 1600 konjskih snaga koji je s postignutom brzinom od 490 kilometara najbrži na svijetu i Rimčevu Neveru, auto s najbržim ubrzanjem u svijetu.Nakon toga su prešli u drugi dio hotela gdje se održava ručak na koji su stigli i uzvanici poput bivšeg hrvatskog izbornika nogometne reprezentacije Miroslava Ćire Blaževića i aktualnog Zlatka Dalića, zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ministra turizma Garija Cappellija, zagrebačkog rektora Damira Borasa i još stotinu drugih.


Macron nakon ručka putuje u Rim, u službene posjete Italiji i Vatikanu.