Radikalna transformacija

Kraj svijeta kakvog poznajemo: svi Jaguari do 2025. ići će na električni pogon

T.I.

Da je ove riječi netko izgovorio još samo prije deset godina, vjerojatno bi mu rekli da nije normalan, no to samo govori koliko se stvari u auto-industriji dramatično brzo mijenjajuDanas je britanski ponos u kategoriji sportskih i luksuznih automobila Jaguar objavio da će do 2025. godine svi njihovi modeli biti na električni pogon.


Da je ove riječi netko izgovorio još samo prije deset godina, vjerojatno bi mu rekli da nije normalan, no to samo govori koliko se stvari u auto-industriji dramatično brzo mijenjaju.


Doduše, da je netko prije dvadeset godina rekao da će slavni bend Jaguar u većinskom vlasničkom portfelju držati tamo neko Tata Motors iz Indije, također bi se slatko nasmijali. Ali, profit i zakon velikih brojeva ne pita, Jaguar je zajedno s Land Roverom u indijskim rukama već trinaestu godinu i uopće im ne ide loše.
Kako navodi Reuters, Jaguaru u njegovoj „elektrifikaciji“ predstoji izazov kao i pred svim „starim“ uglednim auto tvrtkama, kako u toj tranziciji zadržati osjećaj i snagu luksuznih modela s motorima s unutarnjim izgaranjem, kao što su bili njihovi legendarni E-Type modeli iz 60-ih i 70-ih godina.


Što se tiče budućnosti tri pogona u Engleskoj gdje su se dosad proizvodili motorni modeli Land Rovera i Jaguara, svi pogoni će ostati u funkciji i u ovoj električnoj tranziciji. Barem tako kaže izvršni direktor  Thierry Bollore, iako je ta priča djelomično na staklenim nogama. Naime, proizvodnja električnih Jaguara bit će skoncentrirana u pogonu u Solihullu, dočim se odustalo od plana da se top model XJ proizvodi u Castle Bromwichu. Kako je rečeno, taj će se pogon fokusirati na „neproizvodne“ aktivnosti, što god to značilo.


Nakon što je danas objavljena vijest o potpunoj električnoj transformaciji Jaguara, cijena dionice Tata Motorsa skočila je za 3 posto.