Certifikati

Japanski automobilski divovi u problemima, falsificirali su podatke

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kompanije su dostavile netočne ili 'podešene' podatke o sigurnosnim testovima, objavilo je japansko ministarstvo prometaJapanski proizvođači automobila Toyota Motor i Mazda obustavili su u ponedjeljak isporuke nekih modela zbog falsificiranih podataka u sigurnosnim certifikatima, prema obavijesti ministarstva prometa.


Kompanije su dostavile netočne ili ‘podešene’ podatke o sigurnosnim testovima, objavilo je japansko ministarstvo prometa.


Nepravilnosti su otkrivene i u izvješćima Honde, Suzukija i Yamaha Motora, izvijestili su iz ministarstva, dodavši da su Toyoti, Mazdi i Yamahi naredili da obustave isporuke nekih vozila i da planiraju inspekciju u glavnom sjedištu Toyote u prefekturi Aichi.
Kompanija je izvijestila da je prekršila propise u šest postupaka testiranja u 2014., 2015. i 2020. Sporni testovi doveli su u pitanje certifikate za Corolla Fielder, Corolla Axio i Yaris Cross i ugašene verzije četiri Tomodela, uključujući jedan koji se prodavao pod luksuznim markom Lexus.


U Toyoti priznaju da su, primjerice, mjerili štetu od sudara samo na jednoj strani poklopca motora, dodavši i da još provjeravaju podatke o potrošnji goriva i ispuštanju štetnih plinova, napominjući da bi izvješće trebali dovršiti do kraja lipnja.


Naglašavaju i da nisu utvrđeni problemi s performansama koji krše propise i da vlasnici mogu i dalje nesmetano koristiti njihova vozila.


“Kao čelnik Toyota Grupe, želio bih se iskreno ispričati našim kupcima, obožavateljima automobila i svima čiji je interes narušen”, rekao je unuk japanskog automobilskog diva i njegov bivši izvršni direktor Toyoda na konferenciji za novinare .


Automobili po njegovim riječima nisu prije prodaje prošli ispravan postupak pribavljanja certifikata. Toyota je zato privremeno obustavila isporuke i prodaju tri modela koji se proizvode u Japanu, dodao je Toyoda.


Mazda je pak prošli četvrtak obustavila isporuke sportskog automobila Roadster RF i osobnog automobila Mazda2 nakon to je otkrila da su podešeni rezultati testova softvera za kontrolu motora, navodi se u priopćenju.


Utvrdili su i da su se zračni jastuci pri testiranju modela Atenza i Axela umjesto ugrađenim senzorom aktivirali tajmerom.


Honda je pak objavila da je utvrdila nepravilnosti pri testiranju buke i snage kroz razdoblje od više od osam godina, zaključno s listopadom 2017., na dvadesetak modela koji se više ne proizvode.


Yamaha je izvijestila da je obustavila isporuke jednog modela sportskog motora.