Jak vjetar otežava promet na cestama prema Jadranu

Hina

Ilustracija Damir Škomrlj

Ilustracija Damir ŠkomrljU zapadnim predjelima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, moguć slab snijeg u središnjim i gorskim predjelima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za ponedjeljak.


Slab snijeg će mjestimice padati u središnjim te osobito gorskim predjelima, uglavnom u prvom dijelu dana. U Slavoniji i Baranji te u Dalmaciji djelomice sunčano.Vjetar slab, prijepodne i umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu će jaka, na udare i olujna bura postupno slabjeti, prvo na sjevernom dijelu.


Najviša dnevna temperatura zraka od -3 do 1, duž obale i na otocima između 4 i 9 Celzijevih stupnjeva.
Zbog bure na Jadranskoj magistrali DC8 između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina), izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK). 


Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Sveti Rok i odmorišta Jasenice te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.


Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, drže sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.


Na autocesti A4 Goričan-Zagreb vozilo je u kvaru na 56.+700 kilometru između čvora Breznički hum i čvora Novi Marof u smjeru Goričana promet se vodi po dvije prometne trake.


Na A3 Bregana – Lipovac kolona teretnih vozila na naplati Bregana u smjeru Slovenije je oko četiri kilometra.


U prekidu je katamaranska linija Vis-Split.


Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.