VOLKSWAGEN

Golf slavi pedeseti rođendan. Predstavljena je redizajnirana verzija osme generacije ikone

Edi Prodan

Najprodavaniji model na svijetu u budućnost kreće s brzim infotainment sustavom i plug-in hibridnim pogonom velikog dosegaVolkswagen obilježava 50. obljetnicu modela Golf. Serijska proizvodnja najprodavanijeg Volkswagenovog modela počela je u Wolfsburgu u ožujku 1974. godine danas je nakon tog prvog modela Golf proizvedeno više od 37 milijuna vozila. Čisto matematički gledano, to znači da se svaki dan tijekom posljednjih 50 godina više od 2000 ljudi diljem svijeta odlučilo kupiti novi Golf. To kompaktnu ikonu čini najuspješnijim europskim vozilom i najprodavanijim modelom marke Volkswagen svih vremena. Volkswagen sada svjetskom premijerom predstavlja najnoviju fazu u evoluciji modela Golf s potpuno novorazvijenim infotainment sustavom i sljedećom generacijom plug-in hibridnog pogona tako da ovog proljeća, u Hrvatsku u lipnju stiže najbolji Golf u posljednjih 50 godina.


Novi Golf i novi Golf Variant prepoznatljivi su po izmijenjenom prednjem dijelu. Značajke koje ih vizualno definiraju uključuju Volkswagen logotip, koji je po prvi put na europskim tržištima osvijetljen, i novodizajnirana LED glavna svjetla. U vrhunskoj varijanti IQ.LIGHT LED matrix glavna svjetla uključuju nova snažna duga svjetla s dosegom do 500 m. IQ.LIGHT 3D LED stražnja svjetla u obje varijante karoserije također su novodizajnirana.


Interijer novog modela opremljen je novorazvijenim, intuitivnim infotainment sustavom (MIB4) sa samostojećim dodirnim zaslonom. Na donjem dijelu zaslona nalaze se ergonomski optimizirani i osvijetljeni dodirni klizači za upravljanje temperaturom i glasnoćom. Noviteti su i poboljšano višenamjensko kolo upravljača i novi govorni asistent IDA2. Upotrebom prirodnog govora, IDA se može upotrebljavati ne samo za upravljanje funkcijama kao što su klimauređaj, telefon ili navigacijski sustav, već i za pristup online informacijama iz svih zamislivih područja – od vremenske prognoze do pitanja opće kulture.

Manevriranje modelima Golf i Golf Variant olakšavaju novi sustavi potpore za vozača kao što su prošireni sustavi potpore pri parkiranju Park Assist Plus i Park Assist Pro za ulazak i izlazak s parkirnih mjesta pomoću smartphonea3 kao i novi sustav Area View2 od 360 stupnjeva.


Novi plug-in hibridni pogoni s funkcijom brzog punjenja istosmjernom strujom nude dodatnu snagu i doseg s električnim pogonom od oko 100 km. Posebno zanimljivo za sve vozače bez wallboxa kod kuće: visoko učinkoviti djelomično hibridni pogoni od 48 V. Sportski karakter modela Golf GTI dodatno je naglašen: izlazna snaga njegova motora s turbopunjačem narasla je sada na 265 KS. Snaga motora 2.0 TSI sa 204 KS također je povećana. Devet različitih djelomičnih hibrida (eTSI), plug-in hibrida (eHybrid i GTE), benzinskih motora opremljenih turbopunjačem (TSI) i dizelskih motora opremljenih turbopunjačem (TDI) bit će dostupno u fazi lansiranja.