Odredili pravila

Francuzima je bilo dosta: Uveli niz zabrana vožnje električnim romobilima

Hina

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Foto Armin Durgut/PIXSELL

Odluka objavljena u petak definira ih kao »osobne motorizirane pokretne naprave« i ograničava brzinu kojom se mogu kretati na 25 kilometara na sat. Predviđeno je kako će ih se koristiti na biciklističkim stazama i na cestama po gradovima na kojima je brzina ograničena na 50 kilometara na satPARIZ Francuska je u petak zakonski uredila korištenje električnih romobila i sličnih naprava uvodeći time zabranu njihova prometovanja pješačkim stazama, autocestama i seoskim cestama.


Ta prometala sve su više sastavni dio svakodnevnice na cestama u Francuskoj iako do sada nije bilo zakona koji bi regulirao njihovu uporabu.


Odluka objavljena u petak definira ih kao »osobne motorizirane pokretne naprave« i ograničava brzinu kojom se mogu kretati na 25 kilometara na sat. Predviđeno je kako će ih se koristiti na biciklističkim stazama i na cestama po gradovima na kojima je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.
Minimalna dobna granica za vozače je 12 godina.


Gradske vlasti Pariza ranije su zabranile vožnju ili parkiranje električnih romobila na pješačkim stazama.


Nova pravila stupaju na snagu u subotu.


Električni romobili ozakonjeni su u Njemačkoj u lipnju no prošlog je mjeseca policija u Berlinu izvjestila kako je zabilježila 74 nezgode u kojima su oni sudjelovali tijekom prva tri mjeseca otkako su legalizirani. U 65 slučajeva pokrenuta je istraga zbog sumnje na vožnju u pijanom stanju.