BUDUĆNOST AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE

Europska komisija ipak popustila: Iznimka zabrane prodaje vozila i nakon 2035. vrijedit će za e-gorivo, evo što je to

P. N., Hina

Reuters

Reuters

Automobilska industrija još nije smislila motor koji bi radio isključivo na e-gorivo, niti je imala potrebe da tako nešto radi – takva goriva su skupa i teže ih je proizvesti. I to bi mogao biti jedan od problemaBERLIN/BRUXELLES – Europska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i nakon 2035. ako su na klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument objavljen u utorak u koji je uvid imala britanska agencija Reuters.


Popuštajući pod njemačkim pritiskom, Komisija je sugerirala da bi takva vozila mogla biti među dopuštenima od 2035. pod uvjetom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva a ne ekološka, proizlazi iz prijedloga Komisije njemačkom ministarstvu prometa.


Ono je u ponedjeljak priopćilo da razgovori s Komisijom o planiranoj zabrani novih motora s unutarnjim izgaranjem od 2035. napreduju, no da ne može reći kada će dogovor biti postignut.
Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i države članice Europske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.


Rješenje ili problem?


Što je to e-gorivo.


To su potpuno sintetička goriva koja ne sadrže naftne derivate već su nastala industrijski korištenjem ugljičnog dioksida ili ugljičnog monoksida iz okoliša koji se kombinira s vodikom. Posebnim procesima se od ugljika i vodika dobiva gorivo.


Kako je sav CO2 koji izlazi iz ispuha već ranije povučen iz okoliša kao sirovina za proizvodnju e-goriva. njihovo korištenje ne stvara nikakav dodatni CO2 pod uvjetom da se za proizvodnju e-goriva koriste CO2 neutralni izvori energije poput vjetra, sunca, vode, geotermalne lii nuklearne energije. Za njihovu proizvodnju potrebne su vrlo velike količine električne energije i to bi mogao biti problem.


Benzinske pumpe će preživjeti 2035. godinu i bit će benzina i dizela za vozače sa starijim automobilima. No, ukoliko vozač kupi novi automobil za koji je dopušteno samo e-gorivo, tko će zabraniti da u taj auto naprosto toči stari dobri i jeftiniji benzin.


Automobilska industrija još nije smislila motor koji bi radio isključivo na e-gorivo, niti je imala potrebe da tako nešto radi – takva goriva su skupa i teže ih je proizvesti. I to bi mogao biti jedan od problema.


Protivljenje Njemačke


No, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ako ih pokreću e-goriva.


Francuska ministrica europskih poslova odbacila je u utorak njemačko protivljenje zakonu prema kojemu bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum.


“Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome”, rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Bruxellesu.