Korak u budućnost

Čak se i Pošta Rusije “elektrificira”. GAZ grupa isporučila im je probni primjerak električnog kombija

T.I.

Foto: GAZ grupa

Foto: GAZ grupa

Za Poštu Rusije, ovaj prototip proizvela je ruska tvornica, poznati GAZ koji je preuredio svoj benzinski model kombija Gazelle u električni. Gazelle NN prvi je električni LCV (lako komercijalno vozilo), u RusijiNacionalni pružatelj poštanskih usluga Pošta Rusije dobila je ovih dana prvi električni kombi za probni rad prijevoza paketa i pisama.


Ovim je činom u budućnost zagazila i pošta u državi koja je i dalje jedan od najvećih proizvođača nafte i oslanja ekonomiju na fosilna goriva, gdje se na prelazak na alternativna energetska rješenja ne gleda s takvim entuzijazmom kao na Zapadu i gdje je pitanje klimatskih promjena i dalje drugorazredno.


Za Poštu Rusije, ovaj prototip proizvela je ruska tvornica, poznati GAZ koji je preuredio svoj benzinski model kombija Gazelle u električni. Gazelle NN prvi je električni LCV (lako komercijalno vozilo), u Rusiji, predstavljen prošlu jesen.
Najveća snaga ugrađenog elektromotora je 100 kW, a najveći okretni moment 310 Nm. Kapacitet baterije je 48 kWh. Domet vozila s jednim punjenjem od 120 uz najveću brzinu od 100 km/h nije posebno impresivan, ali treba imati na umu da je bruto težina ovog vozila oko 4,5 tona. Po želji kupca mogu se ugraditi dodatne baterije za povećanje dometa do 200 kilometara.


„Ruska pošta je odgovorna logistička tvrtka i mi aktivno isprobavamo tehnologije i rješenja koja mogu smanjiti negativan utjecaj na okoliš. Drago nam je što smo među prvim korisnicima novog električnog modela GAZ grupe, našeg dugogodišnjeg partnera. Već aktivno koristimo plin kao gorivo, i to domaći, to nam je važno, ali električni kombi se prvi put pojavljuje na na našim poštanskim rutama ” – rekao je Maxim Akimov, generalni direktor Pošte Rusije.


Inače, njihov vozni park broji preko 17 tisuća vozila, od čega 3,500 otpada upravo na laka komercijalna vozila GAZ grupe u raznim modifikacijama. Upravo zbog želje da doprinesu borbi protiv zagađenja i klimatskih promjena Pošta Rusije planira obnovu voznog parka, kupili su prošle godine 190 kamiona koji idu na plin, a namjeravaju i postojeće benzinske motore u svojim vozilima preraditi da bi također mogli ići na plin. U tvrtki vjeruju da će ti napori, uključujući tu i nabavu novih električnih vozila do 2025. godine smanjiti emisiju ugljičnog dioksida voznog parka Pošte za 20 posto.


Ovim putem krenule su već prije mnoge nacionalne pošte, pa tako i naša. Hrvatska pošta u svom voznom parku već ima 220 električnih vozila raznih profila.