Konkurencija Tesli

BMV-ov iX ubacuje se na sve zgusnutije tržište SUV modela s električnim pogonom

T.I.

Foto: BMW promo

Foto: BMW promo

U BMW-u kažu da će baterija kapaciteta 100 kWh omogućiti prelazak razdaljine od 600 kilometara što prati standarde koje je postavila tvrtka Tesla sa svojim SUV-om „X Long Range“I BMW se sve aktivnije uključuje u električnu automobilsku budućnost. Njihov prvi sasvim električni model i3 je za BMW standarde relativno mali auto i jamči urbanu mobilnost tamo gdje ju gradski automobil najviše treba, u prometnim gradskim središtima.  Riječ je o vrlo živahnom vozilu o čemu svjedoči činjenica da 100 km/h postiže za 6,9 sekundi i da razvija 184 konjske snage (model i3s). Doseg s jednim punjenjem mu je 260 kilometara.


No, BMW ide dalje i ambicioznije. U srijedu je predstavio model iX SUV pogonjen na struju s kojim se gura na sve zgusnutije tržište luksuznih električnih automobila gdje je Tesla dugo držao nedodirljivu poziciju.


Što se tiče veličine, ovaj model usporediv je s BMW-ovim modelom X5 s motorom na unutarnje izgaranje.
Po pitanju tehničkih performansi, u BMW-u kažu da će baterija kapaciteta 100 kWh omogućiti prelazak razdaljine od 600 kilometara što prati standarde koje je postavila tvrtka Tesla sa svojim SUV-om „X Long Range“. iX do 100 km/h dolazi za manje od 5 sekundi. Iz BMW-a su objavili i tehnički podatak da se 70 posto baterije napuni za 40 minuta na brzom punjaču, a samo deset minuta punjenja dodat osigurat će dodatnih 120 kilometara vožnje.

Foto galerija: BMW iXNaglasak BMW-a s ovim modelom nije samo na elektrifikaciji već i udobnosti za vozača i putnike. Oprema izgleda raskošno, u tkaninom presvučenim površinama integrirane su inovativne i sa stilom dizajnirane touch screen komande.


O cijeni se još nagađa, ali ne treba očekivati da će biti niža od sto tisuća eura. Na svjetskim tržištima BMW iX bi se trebao pojaviti početkom 2022. godine.