ŠTETNO PO ZDRAVLJE

Zemljane staze u kampanji “Zabranjeno voće” traže smanjenje prisutnosti opasnih pesticida u EU

Hina

Foto Unsplash

Foto Unsplash

"Hrvatska po pitanju zamjene kandidata za zamjenu manje štetnim alternativama ima prilično nejasnu situaciju", ustvrdila je Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane stazeZAGREB – Udruga Zemljane staze pridružila se kampanji “Zabranjeno voće” kojom se osuđuje sve veća prisutnost 55 tzv. opasnijih pesticida na tržištu Europske unije.


Države članice EU od 2011. zakonski su obvezne postupno ukinuti 55 pesticida koji su klasificirani kao posebno štetni. Međutim, njihova se prisutnost u hrani dramatično povećala tijekom posljednjih deset godina, izvijestili su iz Zemljanih staza te dodali kako PAN Europe i organizacije članice pozivaju na trenutačnu zabranu 12 najotrovnijih pesticida i potpuno ukidanje svih 55 štetnijih pesticida do 2030.


Iz Zemljanih staza su podsjetili da je 2009. Uredbom (EZ) br. 1107/2009 uvedena nova kategorija aktivnih tvari poznatih kao kandidati za zamjenu. Ta kategorija, kažu, trebala je identificirati za ljude i okoliš najštetnije odobrene tvari, kako bi ih podvrgla strožim pravilima o upotrebi i potaknula njihovo postupno ukidanje.
“Hrvatska po pitanju zamjene kandidata za zamjenu manje štetnim alternativama ima prilično nejasnu situaciju”, ustvrdila je Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze, koja u Hrvatskoj provodi ovu kampanju te dodala da prema odgovoru primljenom od Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska provodi usporednu procjenu alternativa za svaki novi zahtjev za odobrenje sredstva za zaštitu bilja koja sadrže kandidate za zamjenu.


S tim u vezi, dodala je, provedene su 23 usporedne procjene. No, u Hrvatskoj je odobren 41 aktivna tvar klasificirana kao kandidat za zamjenu. Poslali smo u ožujku ove godine upit Ministarstvu da pojasni ovo neslaganje, no do danas nismo dobili odgovor, rekla je Svrtan.


Kampanja će se provoditi tijekom sljedećih nekoliko mjeseci u nekoliko država članica uključujući Belgiju, Francusku, Hrvatsku, Njemačku, Španjolsku i Nizozemsku, a u njoj se, uz ostalo, traži da države članice odmah zabrane 12 najopasnijih kandidata za zamjenu i da Europska komisija od danas pa nadalje prestane produljivati odobrenja za korištenje tih otrovnih tvari.


Od Europska komisije traži se i da prihvati politiku nulte razine ostataka pesticida u hrani do 2035. – zakonske granice ostataka pesticida za te tvari trebaju se sniziti na najniže razine tj. granične vrijednosti.