Brdo kod Kranja

Vučić otkrio da je s Milanovićem u pristojnim odnosima: “Za nešto bolje treba nam više poštovanja s obje strane”

Hina

Reuters

Reuters

Na sastanku su sudjelovali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kosovska predsjednica Vjosa Osmani, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, sjevernomakedonski predsjednik Stevo Pendarovski, albanski predsjednik Ilir Meta i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.BRDO KOD KRANJA – Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak nakon sastanka Procesa Brdo-Brijuni da ne vjeruje da EU u ovom trenutku ozbiljno razmišlja o proširenju i potvrdio da je pitanje promjene granica bilo glavno pitanje oko kojeg se lideri regije nisu mogli usuglasiti.


Predsjednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović supredsjedali su desetom godišnjicom Procesa Brdo-Brijuni na Brdu kod Kranja.


Na sastanku su sudjelovali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kosovska predsjednica Vjosa Osmani, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, sjevernomakedonski predsjednik Stevo Pendarovski, albanski predsjednik Ilir Meta i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.
Vučić je rekao da se na sastanku razgovaralo o ideji da se “u paketu” ulazi u EU i rekao da je Crna Gora inzistirala da prvo uđu one zemlje koje su i najbliže članstvu, no on nije htio na tome inzistirati.


“Ja prvo ne vjerujem da se u ovom trenutku u EU ozbiljno o tome razmišlja. Ostavite sve nas kako smo nesavršeni, koliko problema imamo, šta sve nismo ispunili. I da smo sve ispunili i da smo sve učinili i da smo postigli kompromis između Beograda i Prištine, što očigledno nije realno (…) opet ne bismo bili dio EU-a”, rekao je srbijanski predsjednik.


Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišno natjecanje, otvorila je krajem lipnja prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.


Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.


Vučić je upozorio da je to pitanje o kojemu se ne govori i samo se loptica prebacuje nekome drugome.


“Realna situacija je takva da postoji zamor od proširenja, realna situacija je i u našoj regiji da nije mali zamor ni od same priče o svemu tome.”


No dodao je da je za Srbiju najbolje da ostane na europskom putu.


Granice su se spominjale i u kontekstu njihovog brisanja unutar regije, što bi omogućilo protok ljudi, robe, kapitala i Vučić kaže da je to “dobro” i da “puno toga pametnog ima u zaključcima”.


Pitanje promjene granica


Pitanje promjene granica bilo je jedno od glavnih pitanja oko kojeg se zemlje u regiji nisu mogle složiti.


“Srbija se oduvijek zalaže za princip poštovanja nemijenjanja granica koje su priznali Ujedinjeni narodi (…) Ne kako se kojoj zemlji sviđaju i ne – jednom može promjena granica, a onda sutra ne može.”


Vučić je dodao da ta njihova inicijativa nije prihvaćena, ali je zadovoljan ostatkom zajedničke izjave.


Kosovo, uz Srbiju te Bosnu i Hercegovinu od zemalja iz regije, nije priznalo pet članica Unije – Cipar, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Slovačka.


Dijalog Beograda i Prištine i normalizacija odnosa uvjeti su za njihovo približavanje EU-u.


“Oni bi da tumače granice kako se njima sviđa (…) a ne kako to nalažu pravila međunarodnog prava i UN-a”, ponovio je Vučić.


Osvrnuo se na bošnjačkog člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i rekao da on “uvijek radi vrstu paralelizma”.


“Jednako su mu krivi i Srbija i Hrvatska”, rekao je Vučić, ali je istaknuo da su se lideri Zapadnog Balkana okupili ovdje da razgovaraju, “iznose različite ideje, a ne da se tobože puno volimo, da se ljubimo u obraze, a da ustvari čim se vratimo kući govorimo svi jedni o drugima sve najbolje”.


Potrebno veće poštovanje 


Vučić je rekao da je kratko razgovarao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i rekao da su oni u “pristojnim” odnosima.


“Mi naravno želimo dobre odnose s Hrvatskom, ali ne mislimo da mi moramo podilaziti bilo kome u Hrvatskoj niti mislimo da bi itko iz Hrvatske trebao podilaziti nama”, rekao je Vučić.


Vjeruje kako će s vremenom Beograd i Zagreb imati bolje odnose i da će se to dogoditi kada bude bilo “većeg poštovanja” sa svake strane.