Predsjednica Europske komisije

Von der Leyen traži solidarnost: Europa je u plinskoj krizi, no sve zemlje ne žele štednju

Hina

REUTERS

REUTERS

Njezina je izjava uslijedila nakon kritika Španjolske i Portugala na račun plana za izvanredne situacije s plinom koji je predložila Komisija.BRUXELLES – Europske zemlje koje ne ovise o ruskom plinu moraju pokazati solidarnost s onima koje su prisiljene uložiti napore za štednju zbog nadolazećih prekida isporuke, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


“Čak i zemlje članice koje gotovo ne kupuju ruski plin ne mogu izbjeći učinke potencijalnog prekida opskrbe na našem unutarnjem tržištu”, rekla je von der Leyen za agenciju dpa uoči posebnog sastanka ministara energetike Unije planiranog za utorak.


Gospodarstva EU-a usko su isprepletena, rekla je, naglasivši da će plinska kriza u nekom obliku pogoditi svaku državu članicu.
“Zato je važno da sve države članice zauzdaju potražnju, da sve skladište više i dijele s onim članicama koje su više pogođene”, rekla je von der Leyen.


Njezina je izjava uslijedila nakon kritika Španjolske i Portugala na račun plana za izvanredne situacije s plinom koji je predložila Komisija.


Portugalska vlada nazvala je plan “neodrživim” i rekla da je njezina potrošnja plina “apsolutna potreba”.


Plan Europske komisije poziva sve države EU-a da dobrovoljno smanje svoju potrošnju plina za najmanje 15 posto između 1. kolovoza i 31. ožujka, dajući joj mogućnost i za određivanje daljnjeg smanjenja potrošnje u slučaju ozbiljne krize s plinom.


Unatoč protivljenju s nekih strana, von der Leyen je izrazila uvjerenje da će prijedlozi na kraju dobiti potporu.


“Sigurna sam da su ministri energetike … svjesni svoje odgovornosti”, rekla je, dodajući da EU treba isplesti sigurnosnu mrežu kako bi svi sigurno prebrodili sljedeće dvije zime.