VELIKI JUBILEJ

Vinistra slavi 30. rođendan, sve je u znaku rekordnog broja uzoraka malvazija i ostalih vina te žestokih pića

Edi Prodan



Kao to nalaže velika, značajna obljetnica, jer Vinistra, najutjecajnija hrvatska vinska smotra slavi 30. rođendan, sve je u znaku rekorda. Kako je istaknuto na prvoj press konferenciji posvećenoj ovogodišnjoj Vinistri koja će se od 10. do 12. svibnja održati u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, prijavilo se 740 uzoraka vina i žestokih pića od čega je 340 malvazija iz 11 zemalja od kojih one iz Makedinije i Australije dolaze po prvi put. U porečkom hotelu Parentium gdje je organizirano žiriranje vina vrije kao u košnici. Malvazije naime ocjenjuje 50 recentnih sudaca iz 15 država kojima pomaže i 20 vježbenika. A kada smo već kod sudaca, 30. rođendan Vinistre bio je i 10. rođendan jedne velike, istinski značajne suradnje. Riječ je o desetljeću od kako je na fantastičnu istarsku vinsku pozornicu stupila – Caroline Gilby.


Jedna od najboljih poznavateljica vina na svijetu, osoba koja od 1992. godine nosi titulu “master of wine” te je jedna od  tek nešto više od četiri stotine osoba na svijetu koja se može ponositi s navedenom titulom. Značajna i kao vinska spisateljica, njezine autorske članke objavljuje primjerice Decanter dobila je tim povodom nagradu i plaketu za izniman doprinos razvoju istarskog vinarstva koju joj je uručio Luka Rossi, predsjednik Vinistre.





– Iznimno sam zadovoljna što sam prije deset godina pozvana u ocjenjivački tim Vinistre. Zadivljena sam svo ovo vrijeme koliko je kvalitete na tako malom području, al i s činjenicom da se do ovakvog uspjeha došlo bez obzira što je Vinistra nastala u za ovo područje krajnje teškim, ratnim godinama . Povezanost vinara članova Vinistre i sinergija koja među njima vlada pokazali su da se bez obzira na početke u teškim uvjetima može stići do istinski respektabilne kvalitete, istaknula je Gilby.


Okupljenima na konferenciji za novinare obratili su se i Luka Rosi koji je s ponosom istaknuo kako sve ovogodišnje Vinistre brojke za desetak posto bolje nego lani. Kad primjerice govorimo o uzorcima, njih je 40 više nego lani. Rossije je iskazao zadovoljstvo kako s kvantitativnim, tako i s i kvalitativnim stranama ovogodišnjeg porečkog izlagana vina što će naići na posebno odobravanja tisuća i tisuća posjetitelja koliko ih se očekuje od 10. svibnja u Poreču.



A upravo su se na tu komponentu, broj posjetitelja, jako nadovezali Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča kao i Nenad Velenik, direktor TZG Poreča.


– Vinistra je jedno od značajnih obilježja Poreča, a upravo ta manifestacija pokazuje kako doći do – cjelogodišnjeg turizma. Iako se održava u predsezoni, početkom svibnja, u Poreču je u vikendu njezinog održavanja nemoguće pronaći slobodnu sobu, naglasio je Peršurić dok je Velenik izrazio veliko zadovoljstvo turističkim rezultatima prvog ovogodišnjeg kvartala, što je ujedno i najava da će se i cjelogodišnji rezultati kretati najmanje na razini 2023. godine.


Obraćanje novinarima zaključio je Emil Perdec, jedan od najobrazovanijih i najuspješnijih hrvatskih sommeliera, ujedno i predstavnik tvrtke Plava laguna koja je zlatni sponzor ovogodišnje Vinistre.


Samo međunarodno ocjenjivanje vina i žestokih alkoholnih pića se protegnulo do 9. do 12. travnja, dok je žiriranje unutar Svijeta malvazija, također jedne od jakih identifikacijskih odrednica Vinistre 10. i 11. travnja. U svakom slučaju svi kojima je stalo do vina itekako imaju razloga rezervirati si drugi vikend u svibnju za posjet Poreču, Žatiki i dakako – Vinistri.