EK

Automobili i igračke na čelu europske ljestvice opasnih proizvoda

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

Loše osmišljen proizvod predstavlja daleko veći rizik za djecu nego za odrasle, naglasio je povjerenik EU-a.Sustav hitnih upozorenja o opasnim proizvodima u EU zaprimio je u 2021. nešto manje obavijesti nego u godini ranije, a zemlje EU-a najviše su upozoravale na probleme s motornim vozilima i igračkama, pokazuje izvješće Europske komisije.


Safety Gate zaprimio je prošle godine 2.142 upozorenja članica EU-a o opasnim proizvodima, za 4,8 posto manje nego u 2020., objavila je EK u ponedjeljak.


Upozorenja je bilo manje, ali se broj proizvoda koji bi mogli predstavljati prijetnju okolišu udvostručio, upozorio je povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders.
Najviše je upozorenja stiglo iz Njemačke, s udjelom u ukupnom broju od 26 posto, a većina njih odnosila se na motorna vozila koja su se prvi puta našla na vrhu liste po broju upozorenja.


“Što se tiče motornih vozila, poduzete mjere uglavnom su obuhvaćale opoziv nakon otkrivanja tehničkih problema”, navodi se u izvješću.


Na drugom su mjestu igračke, na koje otpada petina upozorenja, i električni uređaji i nakit, s udjelom od po devet posto. Zbog pandemije koronavirusa učestala su i upozorenja o potencijalno opasnoj zaštitoj opremi, posebno maskama, s udjelom od šest posto.


Loše osmišljen proizvod predstavlja daleko veći rizik za djecu nego za odrasle, naglasio je povjerenik EU-a.


Problemi s igračkama uključivali su prisutnost opasnih kemikalija i baterija, a električni uređaji prijavljeni su zbog pregrijavanja i izloženosti dijelova pod naponom.


Najčešće su prijetnje mogućnost ozljede, izlaganja kemikalijama, izazivanja požara, gušenja i električnog šoka.


Iz Hrvatske je prošle godine u sustav upućeno 19 upozorenja, pokazuje izvješće.


Safety Gate koristi tridesetak europskih zemalja i Europska komisija za razmjenu informacija o opasnim neprehrambenim proizvodima. Sustav zemljama omogućuje brzu provjeru nalazi li se proizvod na njihovom tržištu i pokretanje postupka povlačenja, ako je potrebno.