Ukrajina

Zelenskij u Kijevu, okružen saveznicima: Borimo se već 730 dana. I pobijedit ćemo

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ukrajina će poraziti Rusiju, poručuje. Uz njega su bili šefica EK, te premijeri Kanade, Italije i BelgijeUkrajina će “poraziti” Rusiju, poručio je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u trenutku kada Ukrajina oslabljena ulazi u treću ratnu godinu, pomoć saveznika postupno ‘presušuje’, a ruska vojna mašinerija napreduje.


“Borimo se za to. Već 730 dana. I pobijedit ćemo… i to će biti najbolji dan u našim životima”, rekao je Zelenskij u govoru održanom u vojnoj zračnoj luci Gostomel blizu Kijeva, poprištu ključne bitke s Rusijom u prvim danima invazije koja je započela 24. veljače 2022.


Ruski predsjednik Vladimir “Putin mora izgubiti apsolutno sve, kao ovdje u Gostomelu”, poručio je Zelenskij.

Pokraj njega su stajale predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, talijanska premijerka Giorgia Meloni, kanadski premijer Justin Trudeau i belgijski premijer Alexander de Croo, koji su u Ukrajinu doputovali u povodu druge godišnjice invazije na tu zemlju.


Sirski: Svjetlo pobjeđuje tamu


Poslijepodne bi Meloni trebala predsjedati virtualnim sastankom zemalja članica G7 o Ukrajini iz katedrale Svete Sofije u središtu Kijeva. Bit će prisutan i predsjednik Zelenskij, a raspravljat će se o novim sankcijama protiv Moskve.


Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski kazao je da je, unatoč poteškoćama “uvjeren da je ukrajinska pobjeda u jedinstvu”. “Svjetlo uvijek pobjeđuje tamu!”, napisao je na Telegramu.Ruska vojska u međuvremenu osvaja teren na istoku zemlje kod Marijinke, područja koje Kijev sada naziva “vrućom točkom”.


Za vrijeme posjeta ruskim trupama u Ukrajini ruski ministar obrane Sergej Šojgu je kazao da je “prednost na ruskoj strani”.


Supruge mobiliziranih Rusa traže povratak kućama


To je objavljeno u subotu u priopćenju ruske vojske u kojemu stoji i da ruske snage nastavljaju ofenzivu nakon što su zauzele Avdiivku.


U subotu je ruska vojska u Moskvi uhitila više osoba, među njima i novinare. To se zbilo za vrijeme okupljanja supruga mobiliziranih ruskih vojnika koje traže njihov povratak kućama iz Ukrajine.


Svake subote supruge ruskih vojnika polažu cvijeće na grob Neznanog vojnika, što je simbolična gesta nedaleko od zidina Kremlja.