Stručno mišljenje

Srbijanski mikrobiolog Baskić: U trećem krugu bolje koristititi cjepiva drugog proizvođača

Hina

Reuters

Reuters

Tako se postiže širi imunološki odgovor na covid-19, tvrdi Dejan Baskić. Baskić je izjavio da se cijepio Pfizerom, kao i većina zdravstvenih djelatnika, ali je rekao da bi se u sljedećem krugu procjepljivanja cijepio kineskim SinopharmomU trećem krugu cijepljenja, koji se očekuje ujesen, najbolje bi bilo primiti cjepivo napravljeno na platformi drugog proizvođača cjepiva, a ne onog kojim su ljudi prethodno cijepili, sugerirao je u srijedu srbijanski stručnjak, ustvrdivši da se tako postiže širi imunološki odgovor na covid-19.


Mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta sveučilišta u Kragujevcu dr. Dejan Baskić izjavio je za kragujevačku TV K1 da se cijepio Pfizerom, kao i većina zdravstvenih djelatnika, ali je rekao da bi se u sljedećem krugu procjepljivanja cijepio kineskim Sinopharmom.


To cjepivo se pokazalo sporijim u stvaranju imunološkog odgovora i potrebno je više vremena za stvaranje zaštite, ali kinesko cjepivo sadrži cijeli mrtav virus i “razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein”, dok Pfizer imunološki sustav priprema “samo na S protein”, citirala je agencija Tanjug Baskićevu ocjenu o učinkovitosti cjepiva.
Baskić je ukazao na rezultate istraživanja koja pokazuju da je kinesko cjepivo bolja obrana od novih mutacija virusa, konkretno u slučaju brazilske varijante.
On drži da cijepljenjem preparatom napravljenim na drugoj platformi “imunološki odgovor bi bio bolji”.


Baskić, koji je u Kragujevcu provodio istraživanje o učinkovitosti cjepiva, naglašava kako preliminarni rezultati istraživanja upućuju na zaključak da je “svako cjepivo dobro” te da građani u tom pogledu ne bi trebali dvojiti da li se cijepiti ili ne.


Srbija se, prema posljednjim službenim podacima, u kampanji procjepljivanja, u kojoj koristi četiri cjepiva, bliži trimilijuntoj datoj dozi, dok je Beograd na korak do milijunte doze, što je oko 40 posto cijepljenih punoljetnih stanovnika prijestolnice.


U Srbiji je od danas moguće cijepljenje Pfizerom i Sputnjikom bez prethodne prijave posredstvom elektroničkog sustava, a samo u begradskim domovima zdravlja je za neprijavljene građane otvoreno 17 punktova za cijepljenje.