Velike štete

U Tokiju su se godinama borili s divovskim vranama, a sad imaju novi problem – najezdu rakuna

T.I.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Rakuni su 70-ih bili popularni kao kućni ljubimci u Tokiju, ali su se s godinama munjevito razmnožili u divljiniU glavnom gradu Japana godinama su se mučili s rješavanjem problema populacije divovskih, proždrljivih vrana, a sad su, čini se, suočeni s još žešćim problemom – najezdom sjevernoameričkih rakuna.


Ove životinje nekad su bile popularne kao kućni ljubimci u Tokiju, što se pripisuje popularnosti TV animea “Racoon Rascal” iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Dio ih je s vremenom pobjegao, dio su vlasnici napustili, nakon čega su se munjevito razmnožili u divljini.


Broj rakuna uhvaćenih u Tokiju u posljednjem se desetljeću upeterostručio, a sve je više zabilježenih šteta po lokalni eko sustav. Najgora je situacija u zapadnom dijelu grada, čije se vlasti s problemom zasad bezuspješno bore postavljanjem zamki i pokretanjem telefonskih linija za stanovnike koji tim putem mogu prijaviti štetu na usjevima i u domovima u koje rakuni sve češće ulaze.
Rakuni su se brzo prilagodili donedavno nepoznatom okruženju, a razmnožavaju se nevjerojatnom brzinom. The Guardian piše kako je u minuloj godini na području Tokija uhvaćeno 1.282 rakuna. Procjenjuje se da su u istom periodu, samo na usjevima napravili štetu od skoro tri milijuna dolara, a najčešće su im na meti voće, povrće i stoka.


Dosadašnje mjere nisu polučile nikakav učinak.


“Razvaljuju naše zamke, jer i oni očajnički žele živjeti. Samo mali dio je zapravo uhvaćen, tako da nismo u mogućnosti shvatiti njihov ukupni raspon”, kaže jedan japanski dužnosnik.


Probleme s rakunima nema samo Tokio. Problemi s rakunima prijavljeni su u svih 47 japanskih prefektura.