Dvostruki bombaški napadi

U Bruxellesu počelo suđenje stoljeća za terorističke napade 2016.

Hina

Reuters

Reuters

Dvostruki bombaški napadi počinjeni su na zračnoj luci, a treća bomba eksplodirala je u metru 22. ožujka 2016. Poginulo je 32 ljudi, a ozlijeđeno je više od 300U Bruxellesu je u ponedjeljak počelo suđenje desetorici islamista za samoubilačke terorističke napade 2016. u kojima je poginulo 32 ljudi, a ozlijeđeno je više od 300.


Najveće suđenje u povijesti Belgije, koje je probudilo bolna sjećanja, trebalo bi trajati sedam mjeseci.


Reuters


Dvostruki bombaški napadi počinjeni su na zračnoj luci, a treća bomba eksplodirala je u metru 22. ožujka 2016. godine.
Devetorica optuženika optuženi su za višestruka ubojstva i pokušaje ubojstva u terorističkom kontekstu i prijeti im doživotni zatvor. Sva desetorica optuženi su da su sudjelovali u aktivnostima terorističke skupine. Jednom će se suditi u odsustvu, no vjeruje se da je poginuo u Siriji.


Predsjedavajuća sutkinja Laurence Massart potvrdila je identitet optuženika. Svi osim Osame Krayema, švedskog državljanina optuženog da je planirao biti drugi bombaš u metrou, odgovorili su na njezina pitanja.


Pariška veza 


Šestorica optuženih proglašeni su krivima u lipnju za sudjelovanje u terorističkima napadima u Parizu u studenome 2015. u kojima je poginulo 130 ljudi.


Belgijsko suđenje odvija se pred porotom.


Odgovornost za napade u Bruxellesu preuzela je Islamska država.


Poginulo je 15 muškaraca i 17 žena koji su bili državljani Belgije, SAD-a, Nizozemske, Švedske, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Perua i Poljske.


Poginula su i trojica bombaša samoubojica.


Reuters


Među optuženicima je Mohamed Abrini, koji je krenuo na zračnu luku s dvojicom bombaša samoubojica, ali je pobjegao ne detoniravši svoj kovčeg s eksplozivima.


Sudi se i Salahu Abdeslamu, glavnom osumnjičeniku na suđenju u Parizu.


U skladu s belgijskom sudskom praksom, optuženici se nisu morali izjasniti osjećaju li se krivima ili ne.


Tužitelji bi u utorak trebali početi čitati optužnicu od 486 stranica, a potom slijedi saslušanje 370 stručnjaka i očevidaca.


Suđenje se odvija u bivšem sjedištu NATO-a i stajat će najmanje 35 milijuna eura.