Izrečena kazna Adnanu Oktaru

TV propovjedniku i vođi kulta 8.658 godina zatvora: Seksualno je zlostavljao maloljetnice, no to nije sve

P. N.

Foto facebook

Foto facebook

Oktar i stotine njegovih sljedbenika uhićeni su 2018. u njegovu domu pod nizom optužbi koje uključuju vođenje kriminalne organizacije, porezna kaznena djela, seksualno zlostavljanje i kršenje protuterorističkih zakona 


Sud u Turskoj osudio je televizijskog propovjednika Adnana Oktara na 8.658 godina zatvora.


Adnan Oktar, vođa kulta koji se okružio mladim ženama i nazivao ih svojim “mačkicama”, osuđen je za seksualni napad i zlostavljanje maloljetnih osoba te otmicu, javljaju BBC i Al Jazeera.


66-godišnji Oktar vodio je vlastiti televizijski kanal putem kojeg je emitirao vjerske propovijedi. Njegov internetski TV kanal A9 je zatvoren, javlja Al Jazeera.


Oktar je žestok protivnik teorije evolucije i napisao je naširoko ismijavanu knjigu o kreacionizmu, odnosno vjerovanju da je Bog kreirao čovjeka, Zemlju i svemir.Prvotno mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 1.075 godina, ali je žalbeni sud naložio ponovno suđenje u kojem je sudjelovalo 215 optuženika.


Desetorici od njih sud u Istanbulu također je odredio kaznu od 8.658 godina zatvora. Mnogi drugi optuženici dobili su kraće zatvorske kazne.

Oktar i stotine njegovih sljedbenika uhićeni su 2018. u njegovu domu pod nizom optužbi koje uključuju vođenje kriminalne organizacije, porezna kaznena djela, seksualno zlostavljanje i kršenje protuterorističkih zakona.


 


Tijekom uhićenja, Oktar je kazao novinarima kako su optužbe iznesene protiv njega “laži” i predstavljaju “igru britanske duboke države”, što je tema o kojoj je često govorio u prošlosti, javlja BBC.


“Islam će dominirati svijetom. Turska će biti predivna zemlja”, rekao je na sudu, kako javlja Telegraph.


U njegovoj vili nađeno 70.000 kontracepcijskih pilula

 


Mnoge su žene svjedočile na sudu iza zatvorenih vrata optuživši propovjednika za silovanje i višestruko seksualno zlostavljanje. Jedna je žena rekla da ju je Oktar prisilio da uzme kontracepcijske pilule nakon što je silovana. U njegovoj je vili pronađeno čak 70.000 kontracepcijskih pilula, a on je tvrdio da su takve tablete žene koristile za liječenje kožnih bolesti i neredovitih menstruacija, javlja Telegraph.

 


U siječnju 2021. osuđen je 10 optužbi, uključujući vođenje kriminalne skupine, sudjelovanje u političkoj i vojnoj špijunaži, seksualno zlostavljanje maloljetnika, silovanje, ucjenu i mučenje.


Optužen je i zbog navodne povezanosti s prognanim klerikom Fethullahom Gulenom, kojeg turska vlada optužuje za planiranje neuspjelog vojnog udara 2016. u kojem je poginula 251 osoba, a više od 2000 je ozlijeđeno.


Viši sud poništio je tu presudu.


 


Njegovi stavovi učinili su Adnana Oktara ozloglašenim kako u Turskoj tako i u inozemstvu, nakon što je više puta uhićen prije 2018. i nakon što je proveo neko vrijeme u zatvoru i na psihijatrijskom odjelu.


Više primjeraka njegove naširoko ismijavane knjige “Atlas stvaranja” navodno je  otpremljeno akademicima i knjižnicama iako ta knjiga nikad nije bila naručena, javlja BBC. U knjizi je tvrdio da Darwinova teorija evolucije leži u korijenu globalnog terorizma.