Rat u Ukrajini

Rusija tvrdi da je raketama uništila zapadno oružje poslano Ukrajini. Britanija najavila naoružati Moldaviju

Hina

Reuters

Reuters

Britanija želi poslati moderno oružje Moldaviji kako bi je zaštitila od prijetnje ruske invazije, rekla je britanska ministricaRuska vojska kazala je u subotu da je uništila veliku pošiljku oružja zapada u Žitomiru u Ukrajini, zapadno od Kijeva, koristeći se raketama Kalibr.


Ministarstvo obrane kazalo je u priopćenju da je pogođena “velika količina oružja i vojne opreme dostavljene iz SAD-a i europskih zemalja” koja je bila namijenjena ukrajinskoj vojsci u istočnoj regiji Donbasu gdje se vode bitke.


Reuters nije mogao potvrditi izvješće u kojemu je također pisalo da su ruske rakete pogodile skladišta goriva u blizini Odese na obali Crnoga mora i srušile dva ukrajinska aviona Su-25 te 14 dronova.
U posljednjem izvješću o ratu, a koji Rusija redovito naziva “posebnom vojnom operacijom”, ministarstvo obrane također je kazalo da je Rusija pogodila mnoga ukrajinska zapovjedna mjesta.


Zapad Ukrajinu opskrbljuje oružjem od 24. veljače kad je počela invazija, a ruska vojska nastoji ga presresti i uništiti oružje.


Moskva tvrdi da SAD i njegovi saveznici slanjem oružja Kijevu te nametanjem drastičnih sankcija kojima teže uništiti rusku ekonomiju, izazivaju “rat preko posrednika”.


Britansko oružje


Britanija želi poslati moderno oružje Moldaviji kako bi je zaštitila od prijetnje ruske invazije, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, objavio je u subotu Telegraph.


Truss je rekla za Telegraph da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan u stvaranju “velike Rusije” iako njegova invazija na Ukrajinu nije polučila brze rezultate.


Rusija je invaziju pokrenula 24. veljače i nazvala je “specijalnom vojnom operacijom” koje je cilj razoružati Ukrajinu i osloboditi je radikalnih antiruskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici smatraju to neutemeljenom izlikom za rat.


Moldavija, koja graniči s Ukrajinom na jugozapadu, nije članica NATO-a.


Razgovara se o jačanju sposobnosti Moldavije da odvrati svaki mogući budući napad, rekla je šefica britanske diplomacije.


“Želim vidjeti Moldaviju opremljenu prema standardima NATO-a. Ovo je rasprava koju vodimo s našim saveznicima”, rekla je Truss za Telegraph.


“Putin je bio potpuno jasan u pogledu svojih ambicija da stvori veliku Rusiju. I samo zato što njegovi pokušaji da zauzme Kijev nisu bili uspješni, ne znači da je odustao od tih ambicija”, rekla je.


Ako se prihvati njezin plan, članice NATO-a će Moldaviji osigurati moderno oružje koje će zamijeniti njezinu opremu iz sovjetskog doba te će uvježbavati vojnike za uporabu tog oružja.