COVID-19 kao duhovna terapija

Potpredsjednik Googlea u lockdownu shvatio da život nije samo posao – i dao otkaz

P. N.

Foto: Linkedin

Foto: Linkedin

To što je zbog pandemije bio prisiljen raditi od kuće u ruralnom dijelu sjevernog Meksika gdje se skrasio, Kofmana je natjeralo da drugačije počne gledati na životPandemija koronavirusa neposredno djeluje u medicinskom pogledu i patološkom smislu nepredvidivo na ljude koji se zaraze, a čini se da su joj i posredni učinci nepredvidljivi.


Najbolji primjer je Fred Kofman, vrhunski američki menadžer koji je nakon pet godina u vrhu Linkedina, karijeru nastavio u Googleu kao njegov potpredsjednik zadužen za razvoj liderstva (Leadership Development). Poznati menadžeri iz drugih tvrtki imaju o njemu visoko mišljenje pa ga je tako Sheryl Sandberg iz vodstva Facebooka opisala kao “jednog od najsjajnijih mislilaca u smislu vođenja i upravljanja kojega je ikada upoznala”.


Dakle, Kofman je odlučio ovaj mjesec napustiti Google, a razlog nije nezadovoljstvo poslom ili firmom za koju kaže da je jedno od najboljih mjesta za rad, već lockdown uzrokovan koronavirusom. Preciznije, to što je bio prisiljen raditi od kuće u ruralnom dijelu sjevernog Meksika gdje se skrasio, natjeralo ga je da drugačije počne gledati na život.
“Bio sam nevjerojatno zauzet cijelo vrijeme, radio, sastančio, poslovno putovao. Sad mi se dogodilo prvi put u dugo vremena da nisam nijednom promijenio vremensku zonu“ – kaže Kofman.


A s viškom vremena počele su se rojiti misli, pa se okrenuo meditaciji koju je prakticirao i prije, ali u sasvim drugim okolnostima. Kaže kako nije bio svjestan u kakvom suludom tempu živi i koliko to utječe na njega. Introspekcija omogućena izolacijom zbog pandemije otvorila mu je oči.


“Shvatio da sam bio poput mjesečara. Kao da sam u snu u kojem su stvari koje se događaju oko mene skroz bizarne, ali kad si unutra to ne primjećuješ.“


„Odluka o otkazu je bila zajednička, nije bila jednostrano priopćavanje odluke, više kao razgovor. Nastavljam raditi kao vanjski honorarni konzultant za Google, ali ne pada mi na pamet vratiti se poslu u punom obliku“ –  kaže Kofman,a prenosi NewsABC . Nema što, Google je na odluku važnog čovjeka u svojoj hijerarhiji postupio u skladu s Kofmanovim mišljenjem da je to najbolja tvrtka za koju je radio.