Sanna Marin

Pogledajte kako partija finska premijerka. Na kraju je pristala testirati se na drogu

Portal Novi list

Sanna Marin / Foto Screenshot Twitter

Sanna Marin / Foto Screenshot Twitter

Premijerka je negirala da se ikada drogirala. Nisam učinila ništa protuzakonito, rekla je novinarima u HelsinkijuFinska premijerka rekla je da je napravila test na droge nakon što se pojavila nova snimka na kojoj se vidi kako pleše s finskom pop zvijezdom.


Sanna Marin (36) ovog se tjedna našla na meti kritika nakon što je procurila snimka na kojoj se vidi kako tulumari, a neki su političari rekli da bi se trebala testirati na narkotike.

Drugi, pak, govore da je sasvim normalno za mladu ženu da povremeno tulumari u svoje slobodno vrijeme.


Nikad nije koristila droge


Na konferenciji za novinare u petak, Marin je rekla da je napravila test i da očekuje rezultate sljedeći tjedan.


Premijerka je negirala da se ikada drogirala. Nisam učinila ništa protuzakonito, rekla je novinarima u Helsinkiju, prenosi BBC.


“Čak ni u svojim tinejdžerskim godinama nisam koristila nikakve droge”, rekla je Marin, dodajući da je uzela test na droge kao dodatnu mjeru kako bi otklonila sve brige.Premijerka je također inzistirala na tome da ima pravo na presumpciju nevinosti.


Finski novinari su pitali bi li gospođa Marin, koja je na vlasti od prosinca 2019., bila u stanju donositi brze vladine odluke da je to bilo potrebno.


“Ne sjećam se niti jednom da je usred noći bila iznenadna situacija da se ide u Državno vijeće”, inzistirala je.


Dobro zna kada može tulumariti


“Mislim da je moja sposobnost funkcioniranja bila jako dobra. Nije bilo sastanaka na dane kada sam tulumarila.”


Sanna Marin rekla je da je znala da je snimaju, ali je rekla da joj smeta što je snimka dospjela u javnost.


“Vjerujem da ljudi razumiju da se slobodno vrijeme i radno vrijeme mogu odvojiti”, dodala je.Jedna od najmlađih svjetskih čelnica, Sanna Marin ne skriva da tulumari, a često je fotografirana na glazbenim festivalima.


Još prošlog tjedna njemački ju je list Bild nazvao “najcool premijerkom na svijetu”.


Ovog tjedna pojavila su se dva odvojena videa na kojima se finska liderica može vidjeti kako tulumari.


Bezazlena zabava i ples sa pop-zvijezdom


Prvi video, koji se pojavio u četvrtak, izazvao je početne kritike, iako je riječ o bezazlenoj kućnoj zabavi.


Na snimci – za koju se smatra da je preuzeta s društvenih mreža – ona i finske slavne osobe vide se kako plešu i pjevaju na kućnoj zabavi.


Drugi video, koji se pojavio u petak, prikazuje Sannu Marin kako pleše s finskom pop zvijezdom Olavijem Uusivirtom.Na konferenciji za novinare u petak, novinarka je ustvrdila da se činilo da je poljubio premijerku u vrat – ali ona je to demantirala i rekla da je razgovarao s njom, te da ju je možda poljubio u obraz.


“Ako me je netko poljubio u obraz, nema ničeg neprikladnog ili nečega što ne mogu podnijeti ili reći svom mužu”, rekla je.


Rasprava o privatnosti


Finski mediji opširno su izvještavali o video snimkama, a nastojali su opravdati korištenje snimke kao nečemu u javnom interesu.


Ali drugi oporbeni stranački političari kritizirali su i premijerku i medije zbog rasprave o zabavama – umjesto o važnijim domaćim problemima.


Snimka je izazvala žestoku raspravu u Finskoj o načinu na koji se političari ponašaju i količini privatnosti koja im je dopuštena.


Prošle godine Sanna Marin se ispričala što je otišla u klub nakon što je došla u bliski kontakt sa slučajem Covid-19.