Rezolucija

Pandorini dokumenti: Europski parlament traži sankcije za one na “crnoj listi” poreznih oaza

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Do sada je, konstatira EP, „crna lista“ poreznih oaza bila slab instrumentZemljama koje se nalaze na „crnoj listi“ poreznih oaza EU-a trebalo bi uvesti sankcije, pozvali su eurozastupnici u rezoluciji povodom otkrića tzv. „Pandorinih dokumenata“.


Europski parlament (EP) „smatra da bi stavljanje na crnu listu EU-a trebalo podrazumijevati sankcije koje su učinkovite kao sredstvo odvraćanja, a revidirana bi lista trebala biti povezana s režimom sankcija“, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj velikom većinom glasova u četvrtak.


Do sada je, konstatira EP, „crna lista“ poreznih oaza bila slab instrument.
Istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) pokazala je da stotine šefova država, političara i istaknutih osoba skrivaju imovinu na offshore računima, u tajnim zakladama i tvrtkama paravanima.


Od europskih političara u Pandorinim se dokumentima spominju češki premijer na odlasku Andrej Babiš, ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, nizozemski ministar financija Wopke Hoestra, crnogorski predsjednik Milo Đukanović i John Dalli, bivši malteški ministar i povjerenik Europske komisije.


ICIJ-eva istraga se temelji na oko 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge i razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki. ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 tvrtki, od kojih više od dvije trećine na Britanskim Djevičanskim Otocima.


Vijeće je početkom listopada maknulo s „crne liste“ poreznih oaza Angvilu, Dominiku i Sejšele, pa su sada na popisu tzv. „nekooperativnih jurisdikcija“ nalazi samo devet zemalja: Američka Samoa, Američki Djevičanski Otoci, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad i Tobago i Vanuatu.


EP navodi da se Sejšeli nalaze u Pandorinim dokumentima i da se samo „dijelom drže međunarodnih standarda transparentnosti i razmjene informacija“.


Usprkos „vodećoj“ ulozi Britanskih Djevičanskih Otoka u Pandorinim papirima oni se nikada nisu nalazili na crnoj listi, podsjeća Europski parlament u svojoj rezoluciji.


Europarlamentarci se također zatražili od Komisije da regulira stjecanja državljanstva putem investicija. Tu shemu tzv. „zlatnih putovnica“ koriste Malta i Cipar, a Parlament ističe da bi takve sheme „trebale biti transparentne i utemeljene na jasnim pravilima“.


Međutim, time je „možda povećan rizik pranja novca i porezne utaje poreza, dok je potkopano međusobno povjerenje, integritet šengenskog područja i europodručja“, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta.