Policija u akciji

Organizatori otkazali prosvjed u Hong Kongu nakon uhićenja aktivista

Hina

REUTERS

REUTERS

Odluku su donijeli nakon što je policija uhitila demokratske aktiviste Josuu Wonga i Agnes Chow u petak ujutroNakon uhićenja uglednih hongkongških prodemokratskih aktivista u Hong Kongu, Fronta za zaštitu građanskih prava objavila je u petak da će otkazati prosvjed najavljen za ovaj vikend pošto nisu uspjeli dobiti policijsko dopuštenje.


Bonnie Leung, suorganizatorica Fronte, rekla je da im je odbijena žalba na policijsku zabranu održavanja prosvjeda te dodala kako su zabrinuti da bi nastavak prosvjeda mogao ugroziti sudionike.


Istaknula je da im je najvažnije »uvijek zaštititi sve sudionike« i osigurati da »nitko ne snosi zakonske posljedice« zbog sudjelovanja.
Dodala je da nemaju »druge mogućnosti nego otkazati« prosvjed pred sjedištem kineske vlade najavljen za subotu.


Odluku su donijeli nakon što je policija uhitila demokratske aktiviste Josuu Wonga i Agnes Chow u petak ujutro.


U povodu tih uhićenja oglasio se i Tajvan, kojeg Kina smatra svojom odmetnutom provincijom. Tajvan je priopćio da je »iznimno zabrinut« zbog izvješća o uhićenju prodemokratskih vođa u Hong Kongu.


»Pozivamo vlasti Pekinga i Hong Konga da radije prihvate dijalog umjesto uhićenja ljudi«, rekao je glasnogovornik tajvanskog predsjedničkog ureda Ting Yun-kung.


On je dodao da vlasti Pekinga i Hong Konga moraju održati obećanje o slobodi, demokraciji i ljudskim pravima dano Hong Kongu.


Povijest je pokazala da se ljude koji traže demokraciju i slobodu ne može tlačiti nasiljem, rekao je Ting. »Također pozivamo vlasti Hong Konga da poštuju zakon i osiguraju ljudska prava i individualne slobode«, istaknuo je Ting.