Europski parlament

Orbanov Fidesz napušta klub Europske pučke stranke

Hina

Reuters

Reuters

 Predsjednik EPP-a Donald Tusk već je dulje vrijeme među najvećim kritičarima Orbanove politikeZastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) podržao je u srijedu većinom glasova prijedlog promjena poslovnika koje omogućavaju lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija, na što je mađarski premijer Viktor Orban objavio da njegova stranka Fidesz napušta taj zastupnički klub.


Zastupnici Europskog parlamenta iz Europske pučke stranke velikom većinom glasova, 148 za, 28 protiv i 4 suzdržana, prihvatili su prijedlog vodstva zastupničkog kluba, koji je dogovoren prošli tjedan.


Za te promjene je glasalo i četvoro zastupnika HDZ-a, a protiv su bili zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, koji je jedan od velikih pristaša Viktora Orbana. Sudeći po europskim medijima, SDS i Janša postaju nova “crna ovca” u redovima EPP-a.
Promjene internih pravila sada omogućuju zastupničkom klubu veću autonomiju u sankcioniranju pojedinih nacionalnih delegacija. Prema dosadašnjim pravilima, zastupnički klub mogao je sankcionirati pojedinog člana političke skupine, ali ne i cijelu nacionalnu delegaciju i to ovlaštenje imalo je samo vodstvo stranke EPP.


Nakon tih promjena internih pravila, očekivalo se da će uskoro na dnevni red doći sankcioniranje zastupnika mađarske vladajuće stranke Fidesz, koja je već dulje vrijeme predmet oštrih kritika za kršenja demokratskih vrijednosti i vladavine prava.


Ne čekajući da se to dogodi, mađarski premijer i vođa Fidezsa odlučio je da će njegovih 11 zastupnika napustiti zastupnički klub EPP-a. Orban u pismu predsjedniku zastupničkog kluba EPP-a Manfredu Weberu ne kaže hoće li napustiti i stranku EPP.


Predsjednik EPP-a Donald Tusk već je dulje vrijeme među najvećim kritičarima Orbanove politike.