PAD PRIHODA

OMV odlazi iz Slovenije: Objavili da prodaju 120 benzinskih crpki

HinaLJUBLJANA – Austrijska energetska kompanija OMV objavila je namjeru prodaje slovenskog dijela tvrtke, u sklopu optimizacije poslovanja i restrukturiranja, prenijeli su slovenski mediji.


Prema riječima direktora OMV-a Rainera Seelea, kompanija se želi riješiti tvrtke u Sloveniji u sklopu šireg restrukturiranja i optimizacije poslovanja,  nakon što joj su joj lani, zbog krize vezane uz pandemiju koronavirusom, prodaja i dobit pali za oko trećinu u odnosu na 2019., te zato što OMV u Sloveniji na svojim crpkama ne prodaje svoj benzin i dizel gorivo.


OMV je sa 120 benzinskih crpki drugi najveći distributer naftnih derivata u Sloveniji, nakon ljubljanskog Petrola koji ih ima  oko 300.
Petrol prema europskim  pravilima tržišnog natjecanja ne može preuzeti OMV-ove servise jer bi postao monopolist na relativno malom tržištu, a nagađa se da bi potencijalni kupac OMV-ova udjela mogli biti mađarski Mol i ruski Lukoil koji već imaju manje tržišne udjele na slovenskom  tržištu.


OMV je prisutan u Sloveniji od 1992. godine, kada je zajedno s nekadašnjim Istrabenzom i tvrtkom INA osnovao OMV Istrabenz, kupivši njihovu distribucijsku mrežu.