Analiza ISW-a

Krvava bitka za Bahmut Rusima neće donijeti baš veliku korist: ‘Nevjerojatno je da nisu ništa naučili…’

P. N.

REUTERS

REUTERS

Ovaj obrazac jako nalikuje prethodnim ruskim naporima da zauzmu Severodonjeck i LisičanskInstitut za proučavanje rata (ISW) u novom dnevnom izvješću primjećuje da napadi oko Bahmuta pokazju da su ruske snage malo toga naučile iz ranijih napada na ciljeve ograničenog strateškog značaja, s istodobno ogromnim žrtvama.


“Ruske snage kontinuirano su trošile borbenu snagu na mala naselja oko Bakhmuta od kraja svibnja. U idućih pola godine dobile su tek nekoliko kilometara, a istodobno kontinuirano iscrpljivali svoje ljudstvo i opremu. Njihove su trupe već mjesecima na relativno beznačajnim naseljima. Ovaj obrazac jako nalikuje prethodnim ruskim naporima da zauzmu Severodonjeck i Lisičansk”, stoji u analizi.


ISW navodi kako su ukrajinske snage namamile Ruse da koncentriraju napore na Severodonjeck i Lisičansk, dva grada u blizini granice Luganske oblasti od ograničenog operativnog i strateškog značaja, kako bi to iskoristili za nastavak degradacije ljudstva i opreme neprijatelja. Rusi su na kraju zauzeli oba grada, ali uz zanemarivu operativnu korist.
Ruske snage trenutno su oko Bahmuta na linijama koje su zauzele još početkom srpnja.


“Čak i ako ruske snage uđu u Bahmut i prisile Ukrajince na povlačenje, sam grad im nudi malo operativne koristi. Troškovi šest mjeseci brutalne i iscrpljujuće borbe oko Bahmuta daleko nadmašuju svaku operativnu prednost koju Rusi mogu dobiti zauzimanjem grada. Bakhmuta, a istodobno olakšava ukrajinske protuofenzive na drugim područjima”, piše ISW.


Strani agenti


Institut se bavi i naporima Kremlja da uguši domaće neslaganje s ratom šireći definiciju “stranih agenata”.


“Ruski mediji počeli su 23. studenoga izvještavati da je ruska vlada odobrila nova ograničenja za one koje se smatra stranim agentima. Putin je odobrio amandmane na Zakon o stranim agentima iz 2012. koji proširuje izvornu definiciju stranih agenata na svakoga tko je pod nedefiniranim utjecajem ili pritiskom iz inozemstva. Amandmani također daju ruskom Ministarstvu pravosuđa dozvolu za javno objavljivanje osobnih podataka onih koje se označi stranim agentima. Ove mjere vjerojatno imaju za cilj suzbiti sve češće domaće neslaganje oko vođenja rata”, dodaju analitičari ISW-a.


Pad potpore


Najnovija ispitivanja javnog mnijenja koje je objavio oporbeni ruski medij Meduza navode kako je javnost u Rusiji sve umornija od rata u Ukrajini. Anketu je Kremlj naručio za internu upotrebu, a pokazje da 55 posto Rusa trenutno podržava mirovne pregovore s Ukrajinom, a svega 25 posto je za nastavak rata.


Slična kremaljska anketa provedena u srpnju imala je suprotne rezultate – rad je za pregovore bilo 32 posto ispitanih, dok ih je 57 posto bilo za nastavak rata.