Nasilini protesti

Kaos u Iraku: Prosvjednici napali američko veleposlanstvo, SAD ih tjera suzavcem, šalje dodatne vojnike

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prosvjednici su palili zastave, lomili nadzorne kamere i uzvikivali "smrt Americi", nakon što su Amerikanci izveli smrtonosni napad na proiransku oružanu skupinu u IrakuWASHINGTON Sigurnosne snage američkog veleposlanstva u Bagdadu u srijedu ujutro su nakratko upotrijebile suzavac ne bi li rastjerale stotine Iračana bliskih Iranu koji su zapalili zastavu Sjedinjenih Država, objavila novinska agencija France Presse.


U utorak su stotine ljudi, pošto su satima napadali američko veleposlanstvo, najavili neograničene mirne prosvjede ispred zgrade veleposlanstva tražeći odlazak Amerikanaca iz Iraka, nakon zračnih udara u kojima je poginulo 25 pripadnika proiranskih snaga.


Prosvjednici su tijekom večeri postavili pedesetak šatora.
Otkako su u nedjelju američki zrakoplovi bombardirali baze Hezbolahovih brigada – ogranka Hašd al Šabija (Narodna mobilizacija), paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske skupine i koja je pridružena regularnim snagama – protuameričko raspoloženje kulminiralo je u utorak napadom na veleposlanstvo.


U srijedu ujutro iračka vojska je ponovo zatvorila prilaze Zelenoj zoni, gdje su smješteni veleposlanstvo i najviša tijela iračke vlasti, u koju su tisuće pripadnika paravojske bliske Iranu u utorak slobodno ušetale a da ih pritom nitko nije omeo.


Iračke snage su ponovo stajale na kontrolnim točkama na ulazu u taj sektor u kojemu su snazi iznimno jake sigurnosne mjere, ali očito nisu odvodile prosvjednike koji su bili unutar zone.


Proiranski prosvjednici pokušali su ponovo prići američkom veleposlanstvu paleći američke zastave i izvikujući “Amerika je veliki sotona!”, što je slogan koji se u Iranu često koristi od Islamske revolucije 1979.


Iz golemog diplomatskog kompleksa odmah su uzvratili suzavcem, javlja francuska novinska agencija.


Napad na veleposlanstvo, američki zračni udari i višestruki raketni napadi prije toga – za koje Washington optužuje proiranske skupine – potiču bojazan da bi napetost između Teherana i Washingtona mogla prerasti u otvoren rat na iračkom tlu, jedinoj bliskoistočnoj zemlji koja je ujedno saveznica Irana i Sjedinjenih Država.


Sjedinjene Države trenutno su rasporedile oko dodatnih 750 vojnika na Bliski istok kao odgovor na nasilne proteste i napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu, izjavio je u utorak američki ministar obrane Mark Esper.


Esper je u izjavi kazao da je odobrio raspoređivanje pješačkog bataljona iz snaga za brzo reagiranje (IRF) 82. zrakoplovne divizije. Osim trenutnog razmještanja, rekao je Esper, dodatne snage IRF-a spremne su za razmještanje u sljedećih nekoliko dana.


Tisuće prosvjednika okupilo se u utorak ispred ograde veleposlanstva SAD-a u Bagdadu, kako bi osudili zračne napade na baze proiranske milicije u Iraku.


Prosvjednici su palili zastave, lomili nadzorne kamere i uzvikivali “smrt Americi”, nakon što su Amerikanci izveli smrtonosni napad na proiransku oružanu skupinu u Iraku.


Američka vojska u nedjelju je izvela napade protiv militantne skupine Kataib Hezbollah kao odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.


Uz transparente “Zatvorite američku ambasadu u Bagdadu” prosvjednici su uzvikivali i “Amerika je veliki sotona”.


Američki predsjednik Donald Trump je za “orkestriranje” napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu okrivio Iran, kazavši kako će za njega odgovornim smatrati službeni Teheran.


Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je te optužbe.