Reakcije na likvidaciju

Iran poručio SAD-u povodom smrti al-Bagdadija: ‘Nije to neka velika stvar. Vi ste ga stvorili, vi ste ga i ubili’

Hina

screenshot: REUTERS TV

screenshot: REUTERS TV

"Danas se prisjećamo svih žrtava al-Bagdadija, civila i vojnika - naših heroja, koji su izgubili živote braneći svijet od terorista Islamske države. Turska će nastaviti tijesno surađivati sa SAD-om i drugima u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Vrijeme je da bez odgode udružimo snage i porazimo sve terorističke skupine koje djeluju u regiji", rekao je Erdogan.ZAGREB – Nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da su američke specijalne snage tijekom noći na sjeveru Sirije izvele akciju koja je rezultirala smrću odbjeglog vođe Islamske države (IS) i samoproglašenog kalifa Abu Bakr al-Bagdadija, uslijedile su reakcije iz svijeta u kojima se pozdravlja borba protiv terorističkih skupina i država.


Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je sudjelovalo 8 helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj zračni prostor, kazao je Trump te osim Rusiji na potpori je zahvalio Siriji, Turskoj i Iraku.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je reagirao među prvima i kazao da je “Turska ponosna što je pomogla SAD-u, savezniku u NATO-u, privesti ozloglašenog terorista”.
“Danas se prisjećamo svih žrtava al-Bagdadija, civila i vojnika – naših heroja, koji su izgubili živote braneći svijet od terorista Islamske države. Turska će nastaviti tijesno surađivati sa SAD-om i drugima u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Vrijeme je da bez odgode udružimo snage i porazimo sve terorističke skupine koje djeluju u regiji”, rekao je Erdogan.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu na “impresivnom postignuću koje je dovelo do pogibije vođe IS-a”.


“To je odraz naše zajedničke odlučnosti, SAD-a i svih slobodnih zemalja, da se borimo protiv terorističkih skupina i terorističkih država. Ovo je važna prekretnica, ali je još dosta posla pred nama”, rekao je Netanyahu.


Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je da je al-Bagdadijeva smrt “važan trenutak u borbi protiv terora, ali da bitka protiv pošasti Daeša (arapski akronim za IS) nije gotova”.


“Radit ćemo s našim partnerima u koaliciji kako bi jednom i zauvijek stali na kraj zločinačkim i barbarskim praksama Daeša”, istaknuo je Johnson.


Francuska ministrica obrane Florence Parly čestitala je SAD-u na provedenoj operaciji, ali i upozorila da to ne znači kraj terorističke skupine Islamske države.


“Bagdadi se kao terorist rano umirovio, ali IS nije. Nastavljamo borbu protiv IS-a s našim partnerima i prilagoditi ćemo se novim regionalnim okolnostima”, napisala je Parly na Twitteru.


Sirijske demokratske snage (SDF) koje uglavnom čine kurdski borci objavile su da je američka akcija uspješno provedena zahvaljujući njihovim informacijama te je lokacija al-Bagdadija točno utvrđena.


Viši dužnosnik SDF-a Redur Xelil je kazao da će pojačati obavještajne napore i operacije i usredotočiti se na ‘ćelije spavače’. Također je optužio Tursku da je zbog njezine ofenzive na sjeveroistoku Sirije lov na Bagdadija morao biti odgođen za mjesec dana.


Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da nema “pouzdane informacije” o američkoj operaciji na području Idliba, pod turskom kontrolom, i “još jednoj eliminaciji al-Bagdadija”.


Naime, Rusija je u lipnju 2017. objavila da je u zračnom napadu na Raku “najvjerojatnije” ubila vođu IS-a.


Iran pak smatra da smrt vođe IS-a al-Bagdadija “nije velika stvar”.


“Nije to neka velika stvar. Ubili ste vlastito stvorenje”, napisao je na Twitteru Azari-Jahromi, iranski ministar informiranja.