Proširenje saveza

Ima li šanse da Turska odustane od veta na ulaz Švedske i Finske u NATO? Oglasio se Stoltenberg

Hina

Reuters

Reuters

"Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme", tvitao je StoltenbergGlavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u obrambeni savez.


“Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme”, tvitao je Stoltenberg u ponedjeljak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.


“Moramo stajati zajedno u ovom povijesnom trenutku”, dodao je.
Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaknulo mijenjanje geopolitičke klime u Europi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače.


“Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće”, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi RIA Novosti.


Ponovio je da obje zemlje podržavaju “terorističke organizacije”, uključujući Kurdsku radničku stranku PKK koja je zabranjena u Turskoj te kurdsku miliciju YPG u Siriji.


Erdogan je ranije poručio da su “skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije”.


Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu u nedjelju, Cavusoglu je osudio nekoliko zemalja članica NATO-a zbog ograničavanja izvoza oružja u Tursku zbog njezine borbe protiv tih skupina.


Nije posve jasno što će spriječiti Tursku da uloži veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, ali diplomati vjeruju da bi istupi tih zemalja o borbi protiv terorizma i izvozu oružja mogli odigrati važnu ulogu.