Heroj

Hrvatski humanitarac Andro Fabijanić poginuo u Ukrajini. Već je imao kartu za put kući, a onda se dogodila tragedija

Vanja Vesić

Andro Fabijanić / Foto Privatni album

Andro Fabijanić / Foto Privatni album

Vozilo je na cesti naletjelo na minu i pritom je ranjeno još nekoliko njegovih ukrajinskih kolega. Nažalost, Fabijaniću nije bilo spasaAndro Fabijanić, 29-godišnji Zagrepčanin, koji je humanitarnim radom aktivno pomagao ukrajinskim obiteljima i braniteljima poginuo je u Ukrajini u eksploziji protutenkovske mine ovog utorka prilikom dostave pomoći.


Tragičnu vijest koja se proširila društvenim mrežama potvrdili su i prijatelji ožalošćene obitelji. Perspektivni mladi čovjek iz Zagreba, poznat domaćim sportašima i rekreativcima kao osobni trener fitnesa, smrtno je stradao u dostavnom vozilu koje je prevozilo sanitarni materijal za ukrajinske borce.

Vozilo je na cesti naletjelo na minu i pritom je ranjeno još nekoliko njegovih ukrajinskih kolega. Nažalost, Fabijaniću nije bilo spasa. Jučer je trebao otputovati za Hrvatsku.


Imao je kupljenu kartu. Radio je za udrugu iz Dnjipropetrovska »Za heroje« koja je dostavljala zavoje i ostalu medicinsku pomoć za branitelje.


Humanitarni rad kao poziv


Pomagao je i u evakuaciji ukrajinskih obitelji u Europu. Djevojku iz Ukrajine koju je upoznao i njezine roditelje uspješno je prebacio iz ratom stradale zemlje u Hrvatsku, u Zagreb.


Isto je učinio za još najmanje jednu ukrajinsku obitelj koja je također našla privremeni dom u Hrvatskoj. Planirani dolazak u Zagreb stalno je odgađao, a humanitarni rad i pomaganje unesrećenim Ukrajincima čini se sve više je postajao njegov poziv.


Psihofizička sprema i sportski duh bili su mu dobri aduti. Nažalost, kobna vožnja opasnom cestom u ratom pogođenoj zemlji prekinula je život mladog čovjeka iz Hrvatske koji se aktivno solidarizirao sa žrtvama nepravednog rata u Ukrajini.Invazija na Ukrajinu danas ulazi u 205. dan, a okupatorska vojna mašinerija zatečena ukrajinskom protuofenzivom na sjeveroistoku i istoku zemlje nastavlja s osvetničkim napadima.


Ruski agresor u noći sa srijede na četvrtak pogodio je sa šest krstarećih raketa dvije brane na rijeci Inhulets poplavivši 112 domova u Krivij Rihu, inače rodnom mjestu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.


Brane se nalaze na rezervoaru Karačunov koje omogućavaju kontrolu riječnog toka. Ukrajinski predsjednik Zelenski upozorio je da sustav kontrole riječnog toka nema nikakvu vojnu vrijednost, a stotine tisuće civila svakodnevno ovise o njemu.Američki Institut za proučavaanje rata (ISW) u redovitoj analizu objavio je da je sinoćnji napad krstarećim raketama na branu na rijeci Inhulets izveden kako bi se omelo prebacivanje postrojbi ukrajinske vojske preko te rijeke.


Suludo obraćanje Putinova kuhara


– Ruske snage vjerojatno su napale branu Karačunov kako bi oštetile ukrajinske pontonske mostove koji se nalaze nizvodno, a naročito u svjetlu nedavnih izvještaja da ukrajinske snage pokušavaju povećati broj prijelaza preko rijeke Inhulec u sklopu svoje protuofenzive u južnoj regiji Herson – navodi ISW.


Tijekom jučerašnjeg dana agresor je ponovo ciljao isto područje, ovaj put pogodivši industrijsko postrojenje.


Zbog sve očitijih problema s manjkom vojnika na ratištu Rusija se priprema regrutirati za prljavi rat i zatvorenike iz ruskih zatvora. I to u paravojne postrojbe.


U javnost je izašla bizarna snimka postrojenih ruskih zatvorenika pred Jevgenijem Prigožinem, poznatijem po nadimku »Putinov kuhar« šefom financijerom zloglasne privatne vojne kompanije Wagner.


Dio suludog obraćanja Prigožina zatvorenicima prenio je Wall Street Journal.– Nitko ne ide natrag iza rešetaka. Ako odslužite šest mjeseci, slobodni ste. Ako dođete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, pogubit ćemo vas sami.


Prvi grijeh je dezertiranje. Nitko se ne povlači, nitko se ne predaje, nitko ne smije biti zarobljen. Tijekom obuke ćemo vam reći o dvije bombe koje morate imati sa sobom ako vas zarobe, izgovorio je Prigožin i nastavio trabunjati o ovisnicima i manijacima.


– Dobrodošli su i ovisnici, ali oni će biti podvrgnuti dodatnom monitoringu, što uključuje i detektor laži, a mogu se prijaviti i seksualni prijestupnici. Oko njih smo jako oprezni, ali razumijemo da ljudi čine greške.


Prihvatite li odlazak u rat, ne smijete se drogirati ni konzumirati alkohol a morate se suzdržati od pljačkanja i seksualnih kontakata s lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima, nadrealna je bila poruka »Putinovog kuhara« šefa postrojbe plaćenika koja se »proslavila« ratnim zločinima i zlostavljanjima civila po svjetskim ratištima.


Rusi u očaju vojače plaćenike


U izjavi za Sky News Mark Voyger, bivši posebni savjetnik za ruska i euroazijska pitanja generala američke vojske u Europi naveo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao ruske državne kompanije da regrutiraju plaćenike za borbu u Ukrajini u pokušaju da zadrži pod kontrolom liniju fronte do zime kako bi se njegove snage mogle obnoviti.– Putin je zagovarao ideju da državne tvrtke zapravo organiziraju svoje vlastite plaćeničke postrojbe, odnosno da plaćaju ljude kako bi ih se moglo poslati u Ukrajinu.


Razlog je to što oklijeva najaviti masovnu mobilizaciju koja bi imala dramatičan negativan učinak za njega, pogotovo ako se ona započne iz uže Rusije, područja Moskve i Sankt Peterburga.


On i dalje pribjegava regrutiranju iz najsiromašnijih područja u Rusiji i pokušava dovesti plaćenike. No, jasno je da to nisu pravi vojnici.


Njegov je plan nastaviti s ovom vrstom agresije i onda vjerojatno zamrznuti trenutni sukob do zime, tako da može obnoviti svoje snage i zatim ponovo pokrenuti napad kasnije, rekao je Voyger.


Ukrajinski orden za šeficu EK-a


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer je posjetila Kijev gdje se sastala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom.Šefici EK-a ukrajinski je predsjednik svečano uručio orden Jaroslava Mudrog, u znak priznanja i zahvalnosti u podršci Ukrajini.


– Ovo je velika čast. Prihvaćam odlikovanje u ime svih građana EU-a te kao simbol naših snažnih odnosa, objavila je Von der Leyen koja je s ukrajinskim liderom razgovarala o integraciji Ukrajine u jedinstveno tržište EU-a, slobodnom kretanju roba, kapitala, usluga i ljudi.


Dan ranije predsjednica EK-a u obraćanju Europskom parlamentu u Strasbourgu inzistirajući na odlučnim sankcijama protiv Rusije poručila je eurozastupnicima da će Putin doživjeti neuspjeh, a Europa pobijediti.


Ukrajina koja pokušava ući u Europsku uniju od početka ruske invazije u lipnju je i službeno dobila status zemlje kandidatkinje.