BROBA PROTIV KORONAVIRUSA

EU agencija lansirala mehanizam za praćenje cijepljenja

Hina

Reuters

ReutersBRUXELLES – Europska agencija za prevenciju i za kontrolu bolesti (ECDC) objavila je u ponedjeljak da je uspostavila mehanizam praćenja cijepljenja protiv covida-19 diljem Europe koji će omogućiti praćenje tijeka kampanje cijepljenja u pojedinoj zemlji.


ECDC koji okuplja 27 zemalja Europske unije te Lihtenštajn, Norvešku i Island, objavio je u ponedjeljak na svojoj mrežnoj stranici prvu skupinu podataka koji ipak još nisu potpuni.


Premda zemlje članice moraju slati svoje brojčane podatke dvaput u tjednu, neke to još nisu učinile.
Dosad prikupljeni podatci pokazuju da je u zemljama članicama upotrijebljeno 8,23 milijuna doza cjepiva, ali je taj broj u stvarnosti puno veći, upozorava agencija.


“U ovoj prvoj fazi kampanje cijepljenja, praćenje broja doza raspodijeljenih u zemljama i doza koje su građani primili pruža korisne podatke o uspjehu u primjeni cjepiva i o tijeku kampanje cijepljenja”, navodi se u priopćenju ECDC-a.


“To ujedno pruža prve znakovite procjene o uporabi prve i druge doze cjepiva za svaku društvenu skupinu na koju se odnose preporuke za cijepljenje na državnoj razini”, dodaje se u priopćenju.