Tedros Ghebreyesus

Ne zatvarajte škole, to je posljednja opcija! Šef WHO-a poslao jasnu poruku vlastima diljem svijeta

Hina

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELLPotencijalno dugoročne posljedice covida-19 još uvijek nisu poznate, osobito kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Ženevi.


“Znamo da se djeca i adolescenti mogu zaraziti i da mogu zaraziti druge. Znamo i da ovaj virus može biti smrtonosan za djecu, no i da ona obično obolijevaju od blažeg oblika bolesti. Istaknuo bih da je vrlo malo teških i smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 među djecom i adolescentima”, rekao je prvi čovjek WHO-a, a prenosi Tass.


“Podaci kojima raspolažemo ukazuju na to da je manje od deset posto registriranih slučajeva i manje od 0,2 posto smrtnih ishoda bolesti uočeno među osobama mlađim od dvadeset godina.“
Dodao je da je u svakom slučaju potrebno provesti dodatna istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolijevanja od težih oblika covida-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima.


Istaknuo je da potencijalno dugoročne posljedice na zdravlje onih koji su bili zaraženi koronavirusom još uvijek nisu poznate.


I premda djeca uglavnom ne obolijevaju od težih oblika covida-19, ona pate na druge načine, rekao je Ghebreyesus.


U mnogim zemljama je rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja cijepljenje poremećen u vrijeme pandemije koronavirusa, s obzirom na činjenicu da milijuni djece širom svijeta mjesecima nisu pohađali nastavu, pojasnio je direktor WHO-a.


On smatra da bi, usred iznimno teških posljedica za djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebala biti posljednja opcija.


Ako vlasti neke države i donesu takvu odluku, ona bi trebala biti privremena te bi se trebala uvoditi na lokalnoj razini i u onim područjima u kojima je velik broj zaraženih.


Sigurnost djece u školskim ustanovama nije samo zadaća škola, vlada ili obitelji, ona je istodobno zadaća svih nas, istaknuo je Ghebreyesus.