Južna Amerika

Demokracija ili vojni udar? Privremena predsjednica Bolivije želi izbore u najkraćem mogućem roku

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Moralesove pristaše, koji imaju većinu u parlamentu, zaprijetili su da će održati svoju sjednicu i poništiti odluku parlamenta, čiju su sjednicu oni bojkotirali, zbog čega nije postojao kvorum.LA PAZ – Privremena potpredsjednica Bolivije obećala je da će novi izbori biti održani u najkraćem mogućem roku te je osudila “osvetničke” akcije pristaša Eve Moralesa koji je odstupio i pobjegao u Meksiko nakon prosvjeda zbog izborne prijevare.


Potpredsjednica Senata, pedesetdvogodišnja konzervativka Jeanine Anez, stupila je na predsjedničku dužnost u utorak, nakon četrnaestogodišnje vladavine socijalista Moralesa.


“Bog Vas blagoslovio, neka nam dozvoli da budemo slobodni i održimo uskoro transparentne izbore”, objavila je na Twitteru Anez.
Moralesove pristaše, koji imaju većinu u parlamentu, zaprijetili su da će održati svoju sjednicu i poništiti odluku parlamenta, čiju su sjednicu oni bojkotirali, zbog čega nije postojao kvorum.


Morales, kao i potpredsjednik Bolivije i predsjednik Senata podnijeli su ostavke prije tri dana suočeni s prosvjedima, zbog čega Anez tvrdi da po Ustavu ona postaje predsjednica, što je potvrdio i Ustavni sud.


Brazil, u kojemu je na vlasti desni predsjednik Jair Bolsonaro i Velika Britanija čestitali su Anez, dok su lijevi vođe Latinske Amerike osudili “državni udar” u Boliviji, kao i Rusija.


Ranije je Donald Trump pozdravio odlazak Eve Moralesa.


Privremena predsjednica treba raspisati predsjedničke izbore u roku 90 dana.