Presuda

Bivši malezijski premijer osuđen u korupcijskom skandalu: Više od milijardu dolara završilo na privatnim računima

Hina

Reuters

Reuters

Svaka od optužbi nosi sa sobom velike novčane kazne i zatvor do 15 ili 20 godina. Najibovi odvjetnici traže odgodu izricanja kazne, a on je uoči presude najavio da će se žaliti na odluku sudBivši malezijski premijer Najib Razak u utorak je proglašen krivim za korupciju po svim točkama optužnice, u prvom suđenju za pronevjeru milijardi dolara iz državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB).


Njegov je slučaj test sposobnosti zemlje da se obračuna s korucijom i mogao bi jako utjecati na političku scenu u toj južnoazijskoj državi.
Najib je optužen za narušavanje povjerenja, pranje novca i zloporabu ovlasti tako što je navodno primio deset milijuna dolara od bivše podružnice SRC International. Izjasnio se da nije kriv.


Svaka od optužbi nosi sa sobom velike novčane kazne i zatvor do 15 ili 20 godina. Najibovi odvjetnici traže odgodu izricanja kazne, a on je uoči presude najavio da će se žaliti na odluku suda.
Bivšeg premijera, koji je izgubio na izborima 2018., još čega nekoliko suđenja zbog optužbi da je iz 1MDB-a ukradeno ukuono 4.5 milijardi dolara.


Tužitelji tvrde da je više od milijarde dolara iz fonda otišlo na privatne račune.


Najibovi odvjetnici kažu da su ga malezijski financijer Jho Low i drugi službenici iz 1MDB-a uvjerili da je novac koji se slijevao na njegov privatni račun donirala saudijska kraljevska obitelj i da nije ukraden iz SRC-a kao što to tužitelji navode. Low niječe tu verziju priče.
Optužbe zbog korupcije u 1MDB prate Najiba više od pet godina. No kaznene prijave stigle su tek nakon njegova poraza na izborima kad je njegov nasljednik Mahathir Mohamad ponovno otvorio istragu.


Odluka suda dolazi samo nekoliko dana nakon što je Malezija postigla nagodbu s Goldman Sachsom vrijednu 3.9 milijardi dolara u vezi s ulogom američke banke u izvlačenju novca iz 1MDB-a.